lördag 11 oktober 2014

Broccolisoppa - använd gärna frysta broccolistjälkar!

Såhär många påsar med broccolistjälkar hade vi hunnit samla
på oss sedan sist!
Ta-vara-på-resterna temat fortsätter nu med soppa på broccolistjälkar! I vårt hushåll äter vi mycket broccoli under höst och vinter, och ofta då bara buketterna till exempelvis kött, fisk eller i pastarätter. Då delar vi alltid broccolistjälken som blir över i mindre bitar och stoppar i en påse i frysen. När vi sedan har många sådana påsar är det dags att göra en god broccolisoppa som är mycket uppskattad av alla i familjen! Receptet fungerar även utan frysta broccolistjälkar!

Broccolisoppa
6 portioner

4 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 kg broccoli eller en kastrull full med broccolistjälkar + 1 stor färsk broccoli
1 burk kikärtor
2 tsk torkad timjan (eller färsk om det är säsong!)
2 liter vatten
Broccolistjälkarna tinar i en stor kastrull. 
Servera med getost och timjan
grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde, eller t.ex. oatley havregrädde om man vill ha laktosfri
1 tsk salt minst
svartpeppar

Lägg de tinade eller fortfarande frysta broccolistjälkarna i en stor kastrull, häll på 2 liter vatten (eller mindre om det inte får plats) och koka upp och låt puttra ca 10 minuter. Ta från värmen, mixa med stavmixer och sila genom en ganska finmaskig sil för att få bort de grövsta bitarna av stjälkarna. Spara denna soppa till senare, skölj snabbt ur kastrullen och återanvänd. 

Använder ni inte frysta broccolistjälkar, börja då istället med att hacka bukettera broccoli och dela stjälkarna i mindre bitar (använder ni fryst broccoli, bukettera och skölj den färska broccolin nu). Skala och hacka lök och vitlök, och fräs i kastrullens botten i rapsolja. Fräs stjälkbitarna av den färska broccolin tillsammans med löken tills de blivit lite mjuka. Häll på 2 liter vatten (eller broccoliavkoket som ni sparade i första steget ifall ni använt frysta stjälkar, späd i så fall med vatten tills det är ca 2 liter totalt )samt tillsätt buljong, sköljda kikärtor, torkad timjan, salt och svartpeppar. Koka upp och tillsätt även broccolibuketterna, låt puttra i ca 10 minuter och kontrollera att kikärtorna och broccolin är genomkokta. Ta med hålslev ur de flesta broccolihuvuden och häll i matgrädden/havregrädden, mixa med stavmixer tills soppan är slät men tjock. Man kan utesluta grädde helt om man vill, men  soppan kan  kännas för tunn (fast passar förstås som exv. fastemat eller förrätt). Smaka av med ev. mer salt, peppar eller timjan. 

Smula gärna över getost (chevre) precis vid servering och lite timjan. Ät gärna med gott bröd.

Övrigt: glutenfritt och vegetariskt, samt veganvänligt och laktosfritt om man utesluter getost och tar havregrädde.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar