torsdag 26 september 2013

Lammstek med örtagårds-tabbouleh

Lammstek redo för ugnen! Gladare kock med matlagningsvin...
Vi håller på med lite frysrensning och gjorde i söndags en riktig söndagsstek på sista lammdetaljen vi hade kvar från lammlådan vi köpte förut. Lamm är jättegott som stek tycker vi och detta recept med tabbouleh som tillbehör passar bra till vitlök- och rosmarinkryddningen på steken och för tankarna till medelhavet, precis som lamm ska göra....

Ät mer lamm istället för nöt tycker vi, det är bättre för miljö och klimat och de lever mer naturligt än de flesta andra köttdjur i Sverige idag. Receptet på tabbouleh är ett riktigt slutskördsrecept där man kan använda upp örtkryddorna man har i trädgården innan de fryser! Hittade det goda receptet i en broschyr från KRAV.


Färdig lammstek med krispig yta.
Lammstek med örtagårds-tabbouleh
Ca 6 portioner

En rejäl lammstek, minst 1,5 kg
6 vitlöksklyftor
6 kvistar färsk rosmarin
rapsolja
salt och svartpeppar

Tabbouleh:
4 dl matvete
8 dl vatten
3 tomater, hackade (eller små körsbärstomater skurna i fjärdedelar1 färsk finhackad rödlök (kan uteslutas)
1 dl citronsaft
Tabbouleh i serveringsskål inköpt i Marocko
1 dl olivolja
salt och peppar
Ca 5 dl hackade örtkryddor (kan bytas ut  mot det ni har hemma eller gillar mest, eller byt 1 dl mot mangold!) Till exempel:
1 dl grovhackad persilja
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad mynta
1 dl hackad basilika 
1 dl hackad dill

Gnid in steken med rapsolja, salt och peppar. Skala vitlöken, dela hälften av bitarna i mindre bitar, gör små stick i köttet med en vass kniv och peta in vitlöksbitar. Pressa resten av vitlöken och gnugga in det också i köttet. Stick in rosmarinkvistar i liknande stick i köttet. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn hastigt steken runtom så att köttets porer stänger sig. Lägg köttet i en ugnsform med rapsolja i botten, hacka sista kvisten rosmarin och strössla över köttet. In i ugnen med köttermometer i en dryg timme tills den är 60 grader (rosa i mitten). Ta ut ur ugnen och låt vila några minuter innan ni skär upp och serverar med tabbouleh. Skeda lite av skyn som bildats under steken på köttskivorna.

Tabbouleh: koka vatten, häll i salt och koka matvetet tills det är lagom spänstigt. Hacka under tiden ihop de andra ingredienserna till tabbouleh och lägg alltihop i en fin skål. När matvetet är färdigt, blanda ner det i skålen och servera salladen ljummen till köttet.

Övrigt: Tabbouleh är förstås utmärkt i vegetarisk/vegansk matlagning, byt ut matvete mot quinoa eller annat korn utan gluten för att göra glutenfri variant. Maten är laktosfri. Barn kan få mathavre blandat med tomater istället för allting sammanblandat om de föredrar det. Lammköttet blir väldigt mört och brukar tyckas om av barn. Var inte rädd för att smaka på fettet från lamm, det brukar vara mycket delikat och barn älskar det.

4 kommentarer:

  1. Detta blir dagens middag hos oss 😋 /fam. Morin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul!! Blev det gott? Vad tyckte barnen?

      Radera
  2. Äsch, det blev inget. Daniel var inte sugen på lamm... :) Men vi gjorde ju Pulled Beef i helgen och det älskade barnen. De åt BARA köttet. Sen försökte vi truga i dem kolhydrater = bra betyg!

    SvaraRadera
  3. Kul att de tyckte om det så mycket!

    SvaraRadera