torsdag 20 juni 2013

Grillrökt lax med lök- och dillsås - grillkursen gav resultat!

För en dryg vecka sen gick Adrian sin födelsedagspresent-kurs på restaurangakademien och är mycket nöjd. I en hel dag lärde man sig allt möjligt om att grilla och lagade sammanlagt 8 (!) rätter som man också fick förtära till lunch och middag. Mums! Flera av tipsen har redan satts i verket då vi grillade i helgen och ett av dem blev så gott att vi ska upprepa det igen till midsommar - nämligen varmrökt lax med löksås. Ja, man röker alltså laxen på grillen genom att lägga rökspån ovanpå kolen, lägga laxen på gallret (fast ej direkt ovanför kolbädden) och använda lock för att skapa ett varmt utrymme fullt med rök. Till detta serverades en jättegod sås gjord på lök som legat på grillen i nästan 2 timmar (låter avancerat men man kan lätt tända grillen innan man börjar med resten av maten och lägga på löken direkt, sedan kanske grilla lite grönsaker för att sist lägga på rökspånen och röka laxen och kanske snabbt värma på grönsakerna igen). Under tiden som laxen blir rökt kan man fixa såsen. Alternativt kan man grilla lök en dag samtidigt som man grillar något annat och sedan göra såsen på färdiggrillad lök den dagen grillrökta laxen ska serveras. Detta ska vi alltså försöka upprepa på midsommar. Vår laktosintolerante gäst kommer utan problem att kunna äta såsen, också ett plus!

Rökt lax på grillen med löksås
ca 5 pers

1 kg laxfilé
1/2 dl grovt salt
1/2 dl råsocker
rökspån, t.ex. alspån

Löksås
5 st Gul lök
100 g dill
4 msk skånsk senap
2 tsk fransk senap, grovkorning
1 msk flytande honung
2 msk vinäger
2 dl olivolja

Tänd grillen och lägg på lökarna med skalet på under lock. Låt ligga på i nästan 2 timmar, ju längre desto godare. Löken ska vara väldigt mjuk och skalet blir helt svart. Blöttlägg under tiden rökspån i vatten och putsa bort allt skinn från laxen. Skär den i portionsbitar och blanda salt och socker på en platt tallrik, rulla fiskbitarna i detta. Låt ligga i rumstemperatur i ca 45 min. Förbered övriga tillbehör, t.ex skrubba färskpotatis, skölj och snoppa av sparris osv. Ta löken från grillen och skopa samman kolen i ena ändan av grillen, lägg på de urkramade men fortfarande fuktiga rökspånen. Torka av socker och salt från laxen och lägg bitarna på grillen indirekt, d.v.s. inte rakt ovanför kolen, och lägg på locket. Rök i ca 15 minuter eller tills laxen är 38 grader i mitten. Under tiden kan man göra färdigt löksåsen, koka färskpotatis och duka upp. Skala löken när den svalnat något och lägg i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa, smaka av med salt och peppar. Värm gärna ett uppläggningsfat till laxen, lägg över bitarna och grilla ev. grönsaker som sparris ovanför kolen i några minuter utan lock. De kan ta lite smak av röken men inte farligt om man inte använder lock. Färdigt!

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt, samt fritt från mysko tillsatser om man använder en bra senap. Freja 2 år gillade den grillrökta laxen. "Jättegott" var omdömet från henne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar