söndag 16 juni 2013

Norrländsk renskavsgryta

Renskavsgryta med kantareller i juni? Vad hände med säsongstänket? Jo, vi har faktiskt markerat receptet som 'höst', men vi fick leverans av renskav som vi beställt hos Blindh ren (rätt kul namn... :) bara förra tisdagen. Vi har gjort slut på alla trattkantareller från frysen nu, men hade kvar en del torkade dito så det fick bli en renskavsgryta nu ändå. Blindh Ren levererar direkt från Härjedalen till Stockholm där man får möta upp och hämta lådorna och det är bara rent kött av hög kvalitet utan tillsatser hävdar de, även om man hört talas om att renköttet är mycket högre kvalitet uppe i Norrland medan vi får hålla tillgodo med "Stockholmsbitarna"... :) Vi är nöjda med kvaliteten hursomhelst.

Renskav är gott och bra kött och enkelt att göra gryta på. Detta recept fanns i en feature i Ica Buffé 2009 när de skulle lansera svenska klassiker på nya sätt och hitta "Sveriges nya landskapsrätter" som de sedan gav ut en kokbok av. Vi har modifierat receptet lite genom att dra ner på köttet till 2/3 av ursprungsreceptet och även dra ner lite på grädden samt tillsätta rårörda lingon, soja och servera med ädelost.

Renskavsgryta med ädelost
4 stora portioner

500 g renskav
2 st lök
3 vitlöksklyftor
200 g trattkantareller eller kantareller (färska, frysta eller torkade)
6 hela torkade enbär
1 dl fond (vi använde hemkokta buljongkuber)
1-2 dl rödvin
3 dl matlagningsgrädde
2 msk rårörda lingon
1 knippe salladslök
1 dl bladpersilja, finstrimlad
1 msk soja
maizena
peppar

Till servering: ädelost, rårörda lingon/svartvinbärsgelé eller ngt annat gott sötsyrligt, mer persilja, potatis eller ris.

Tina frysta kantareller/blötlägg torkade kantareller/ ansa och skölj färska kantareller. Stek renskaven i smör 2-3 minuter, krydda med salt och peppar. Hacka lök och vitlök och stek med renskaven. Spara spadet från frysta/blötlagda kantareller och stek dem i lite mer smör tillsammans med renskaven. Häll på fond/buljong, enbär, soja och rödvin, koka upp och tillsätt matlagningsgrädde. Småkoka ca 15 minuter, red med maizena mot slutet. Tillsätt rårörda lingon, rör om och smaka av. Tillsätt mer soja om det är osalt eller smaklöst, och mer lingon om det saknar sötma. Strimla salladslök och bladpersilja och rör ner i såsen.

Vi serverade med ädelost som vi smulade ovanpå grytan och mer rårörda lingon/lingongelé till samt gjorde råris till. Man kan förstås tillsätta ädelosten i grytan också, men vi tycker smaken av ädelosten kommer fram mer om man smular över den och eftersom barn ibland kan ha lite svårt för ädelost så är det en bra kompromiss att alla som vill får smula över. Potatis fungerar förstås också bra till rätten. Rivna morötter passar bra till.

Övrigt: glutenfri (kontrollera/uteslut sojan), äggfri.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar