onsdag 26 juni 2013

Somrig mat till picknick och lata dagar

Bloggandet har dragit ner på takten här när det lider mot sommar, och det är mest p.g.a. att det har varit rätt ont om tid under början av juni men också för att vi inte lagat särskilt mycket annorlunda mat än det vi redan skrivit om här på bloggen. Sommarmaten för oss tenderar att bli ganska anspråkslös. Det är otroligt vad mycket lättare det är att känna sig nöjd med någon macka, lite plockmat eller sallad till lunch eller middag på sommaren, jämfört med vintern då man gärna vill ha åtminstone varm soppa till lunch och gärna någon rejäl gryta till middag.

Fyll ca 1/3 av tunnbrödet och rulla ihop!
En sommarlunch som vi verkligen tycker om eftersom den är så enkel och så lätt att variera är tunnbrödrullar. Man tar exempelvis rostbiff, skinka, grillade grönsaker, halloumi eller något annat gott (Freja brukar få leverpastej och smörgåsgurka) samt ruccola, avokado, paprika, tomat, saltgurka eller andra favoritgrönsaker, lägger dem längs ena kortänden på ett tunnbröd, sprayar på olivolja, pepprar, örtsaltar och kanske hyvlar på parmesan och ringlar över balsamico, rullar ihop, delar på mitten och voilà, middagen är färdig! Vill man ta med mackan på picnick kan man slå in änden i hushållpapper eller alufolie så att den håller ihop. Kan det bli enklare?

Botanisera gärna bland etiketterna sallad, picknickplockmat, utflykt och sommar för mer inspiration till lättlagad sommarmat. Glöm inte heller att det är enkelt att fixa omelett på sommaren och jättegott och mättande att göra en rejäl sats hummus och äta med bröd och tillbehör!

Dela rullen på mitten för smidiga mindre rullar!
Under kvällarnas grillning (se etiketten grilla) har vi tagit som tradition att lägga på lite extra ingredienser som sedan kan ingå i luncher och middagar de närmaste dagarna. Grillade grönsaker kan exempelvis ingå i sallad eller en jättegod  pasta med grillade grönsaker. Vi vill också lyfta fram denna grillrökta lax som blev mycket god och där överbliven lax och dillsås med fördel kan ingå i sallader och plocktallrikar nästföljande dagar. Dessa lammfärsbiffar är också väldigt goda att grilla, med en lättgjord tsatsiki till. Kan även tipsa om detta tidigare inlägg där vi gjorde egen rostbiff som vi sedan använde i flera dagar till olika enkla rätter som wraps, pasta och serverade med en spännande hemgjord potatissallad med blomkål och saltgurka i. Passar bra till sommarens aktivitetsfyllda dagar att kunna förbereda mycket av maten innan samt att kunna ta med den på picknick.

Det har även blivit en del varmare rätter, som denna enkla cannelloni och vissa lite somrigare soppor som denna cannellinibönsoppa som kräver massvis med basilika, eller denna busenkla goda tomatsoppa som man kan göra egen ruccolaolja till genom att mixa ruccola med olivolja och droppa ner i soppan. En somrig paj med olika fyllningar i brukar vi också göra några gånger varje sommar.


Även om aktivitetsnivån kommer att vara lite sommarlat under semestern här på bloggen kan ni kära läsare se fram emot fler grillrecept, en del tips på hur man tar hand om örter och bär från trädgården samt ett inlägg om tillsatser i maten som verkligen är på tiden att vi skriver om eftersom det ligger oss så varmt om hjärtat. Dessutom blir det sommarbuffé för att fira Frejas tvåårsdag med alla mor- och farföräldrar samt ett inlägg om   middag för 14 personer som vi tagit på oss att fixa till ett 70+70 årskalas. Håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar