tisdag 26 februari 2013

Dag 2 Gröna kassen test - gyros med potatis och bearnaisesås

Dags för rätt nr 2 från Gröna Kassen! Idag skulle det vara vegan-gyros med klyftpotatis, bearnaisesås och vitkålssallad. Vi hade redan förberett bearnaisesåsen och salladen igår eftersom jag (Flora) skulle fixa middag ensam medan jag hade Freja idag. Sedan var det en smal sak att rosta potatis i ugn och steka gyros i stekpanna till.

Receptet var på vanlig klyftpotatis men potatisarna var så små och fina att jag bestämde mig för att rosta dem hela i ugn, kryddade med olja, örtsalt, peppar, vitlök och timjan. Vi hade en öppnad burk med svarta kalamataoliver hemma som jag också slängde med i formen, eftersom ugnsrostade oliver blir så himla gott och är en storfavorit med Freja. Gyrosen bestod främst av veteprotein och låg i någon slags marinad som gjorde att de var smakrika. Bearnaisesåsen gjordes på sojagrädde som kom med i kassen samt kryddor man hade hemma och vitvinsvinäger, inga problem tycker vi då det känns onödigt med matkassar som skickar med en massa basvaror typ kryddor. Vi har välfyllt skafferi och kryddhylla och behövde inte kompletteringshandla något av "bra att ha hemma"-grejerna.

Inspiration till att laga mer vegetarisk mat var vad vi var ute efter när vi ville testa kassen, och såg väl framför oss olika spännande kreationer med en massa grönsaker, rotfrukter, bönor och linser. Då kändes denna rätt lite snopen, eftersom det i prinicp är en variant på Svensson-klassikern "kött, potatis och sås med lite sallad" med undantaget att det är vegetarisk "kött", som dock försöker efterlikna vanligt kött så mycket det bara kan. Gårdagens sallad var då mycket roligare i våra ögon, men många skulle nog tycka tvärtom förstås. Det var dock inget fel på smaken på maten, gyrosen var goda, potatisen också och såsen var godare (och mycket mindre fet) än vanlig bearnaisesås, som vi tycker tenderar att smaka mer smör än något annat. Inte för att vi hade valt att äta en fet sås på en vanlig vardag om vi själva stått för matplaneringen, men OK gott hursomhelst. Freja tyckte om gyrosen och åt lite av såsen (dock var hon inte stormförtjust konstigt nog eftersom hon vanligen älskar smör och grädde), men hennes favorit var otippat nog kålsalladen (och oliverna förstås...).

Portionerna var återigen lagom stora och ingredienserna av bra kvalitet. Fortfarande tummen upp för matkassen alltså, även om gårdagens rätt föll i godare jord hos oss.

Se våra andra inlägg om Gröna kassen:Canihuasallad med pinjenötshummus + leverans och allmän information
Gyros med potatis och bearnaisesås
Pasta med kikärtor och broccoli
Basilikabiffar med potatisgratäng

Tofugryta med canihua och kålsallad och sammanvägt betyg
Tävling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar