söndag 6 januari 2013

Fisksoppa med saffran och godaste vitlöksbrödet

Har man saffran över från julbaket kan man med fördel använda ett kuvert till denna goda soppa (men den är väl värd inköp av saffran enkom för soppa också!). I övrigt är det en härlig värmande och lyxig vintersoppa, med grönsaker som är i någorlunda i säsong så fänkål, morot och potatis samt fisk och skaldjur som ju faktiskt har vinter som högsäsong, läs mer på säsongsguiden om det). Se till att köpa småflaskor av vitt enklare matlagningsvin nästa gång ni är på systemet så ni har hemma och slipper hälla för "fint" vin i soppan.

Ett tips på hur man får bästa stuns på räkorna i soppan är att ta frysta räkor och hälla i allra sist precis innan servering. De tinar i soppan och blir perfekta. Har ni tänkt att ni gör mer soppa än ni tänker äta upp (vilket ju alltid är smart tycker vi så man har middag till en annan dag alt. matlåda - så ha inte i räkorna alls utan ta fram de räkor ni vill ha i er portion och lägg i soppskålens botten innan ni häller på den rykande varma soppan. Detta blir perfekt. Nästa måltid hettar ni bara upp soppan ordentligt och gör samma sak, vips slipper ni tuggiga uppkokade räkor! Änglamarks skalade MSC märkta räkor är perfekta här. Se receptet för smart tips kring enkla vitlöksbröd också!

Fisksoppa med saffran och räkor
6 portioner

Ca 600 g fryst fisk (t.ex. hälften vit fisk och lax)
300 g skalade frysta räkor
3 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 fänkål
2 morötter
6 st potatisar
1,2 liter vatten samt buljong för den mängden vatten
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater
2 dl vitt vin
1 pkt saffran (1/2) gram
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar

Vitlöksbröd
100 g Smör
Rapsolja
Örtsalt
3 klyftor vitlök
6 skivor levainbröd/surdegsbröd

Ta först fram smöret så att det blir mjukt! Hacka lök, strimla fänkål (spara gärna vipporna som garnering), hacka morot och potatis (gärna i grönsakshackare). Mortla saffram med en liten nypa socker och fräs i rapsolja någon minut. Fräs sedan lök och vitlök, lägg efter någon minut i resten av grönsakerna och fräs lite till. Häll på vatten och tillsätt buljong, timjan, salt och peppar, samt krossade tomater. Koka upp och låt puttra i 10 minuter, tillsätt därefter vinet, låt puttra i 10 minuter till eller tills morot och potatis känns nästan färdiga. Skär under tiden upp fisken i kuber.

Förbered även vitlöksbröden - blanda mjukt smör och så mycket rapsolja att det blir fin bredbar konsistens i en skål, tillsätt örtsalt och pressad vitlök. Det klassiska sättet att göra vitlöksbröd är att bre smöret på brödskivorna och rosta i ugnen på 200 grader tills de är frasiga, men eftersom ugnen drar massor med energi och det känns lite fel att sätta på den bara för att rosta lite bröd så är ett mer miljövänligt och energisnålt alternativ som också går snabbare och faktiskt blir jättegott  att rosta brödskivorna i brödrost tills de blir ordentligt frasiga och breda på smöret på det varma brödet direkt innan man äter. Det viktigaste här är snarare tajmingen, vitlöksbrödet är absolut godast direkt från ugnen eller från brödrosten och det duger inte att det blir stående medans folk trillar in till middagen lite slött!.

När soppan är så gott som klar och ni har planerat för vitlöksbröden - lägg i fiskkuberna och låt soppan koka och sjuda någon minut. Kontrollera att fisken är genomkokt men det går jättesnabbt. Laxen får gärna vara rosa inuti, fisken ska ha stuns och inte vara sönderkokt. Gör enligt instruktionen ovanför receptet med räkorna - häll dem frysta i botten av varje soppskål alternativt häll i dem frysta i den varma soppan utan att koka. Garnera med fänkålsvippor eller färsk timjan.

Övrigt: Laktosfri, och glutenfri om man väljer glutenfritt bröd till. Vår dotter älskar soppan, men äter fänkålen bara om den är ganska finhackad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar