lördag 12 januari 2013

Konsten att koka en god pasta...

Pasta har fått ett oförtjänt dåligt rykte som billig och tråkig studentmat. Lagar man bara till det ordentligt kan pastan dock gå från att vara en klibbig massa med fet och tråkig sås till att vara ett litet mästerverk av smaker, fantastisk i sin enkelhet och väl värd att bjuda på med ett mustigt rödvin till. Vi kunde dock inte ana att det fanns så mycket att veta om att koka pasta då vi en gång fick ett vanligt paket med tagliatelle i våra händer, efter att ha handlat på den anspråkslösa stormarknaden i det afrikanska pyttelandet Lesothos huvudstad Maseru när vi bodde där 2008. Men - paketets tillverkare påstod att de var italienare och hade ambitionen att uppfostra användarna att koka deras pasta på rätt sätt, och därför fanns det mycket grundliga instruktioner om tillagning. Dessa har vi sedan dess faktiskt följt nästan slaviskt, vilket gett mycket goda resultat. Och nu, äntligen, delar vi med oss av denna hemlighet till er, kära bloggläsare:

Att koka pasta som en italienare...
Börja med att koka upp en rejäl kastrull med vatten, det ska finnas gott om vatten för pastan att koka i. Tillsätt salt och en skvätt olja i vattnet. Se till att vattnet kokar rejält när du lägger i pastan (på engelska hette detta "a rolling boil", dvs att vattnet bubblar och kokar rejält i grytan). Ta direkt tid på pastan så snart du lagt i den, men rör inte om i onödan med sleven - att röra om frigör stärkelse och gör pastan klippig. Rör alltså bara om lite i den mån det krävs för att få pastan att lösa upp sig. Sätt klockan på någon minut innan den angivna koktiden och se till att du har allt som krävs iordningställt för att ta pastan från spisen. Kontrollera pastan genom att fiska upp en bit och smaka på den, den ska vara nästan perfekt, d.v.s. ha tuggmotstånd utan att vara hård i mitten. Om man vill vara extra säker på att få varm pasta under hela måltiden kan man här med en slev ta några skedar pastavatten och hälla i sina pastatallrikar så att de blir varma. Häll av pastan direkt, men se till att inte hälla bort allt vatten utan lämna kvar en liten skvätt i botten på kastrullen. Använder du durkslag så häll av pastan i durkslaget men häll direkt tillbaka i kastrullen, så kommer en lagom mängd vatten med tillbaka. Häll direkt över ännu en skvätt olja över pastan (gärna olivolja denna gång) och rör om, samt vrid några varv med svartpepparkvarnen över pastan. Häll bort vattnet som nu värmt upp pastatallrikarna, torka ev. lite med hushållspapper och lägg upp pastan. Pastan håller sig varm i kastrullen med lock på i ett tag, men bäst är att ha pastasås och andra tillbehör redo och äta direkt. Voilá - god, klibbfri pasta!! :)

Instruktionerna ovan kan tyckas självklara, men ändå slarvar man med dem ibland och det resulterar ofelbart i ickeperfekt pasta. Vårt vanligaste misstag är att inte ha allting färdigt för att hälla av pastan så fort den kokat färdigt, vilket göra att den blir lite överkokt. Titt som tätt gör vi på detta sätt när vi enkelt svänger ihop lite tagliatelle tillsammans med olika ingredienser som är goda för tillfället. Idag hade vi ädelost kvar från julfirandet, och hade det i pastan, tillsammans med ångkokt broccoli, bacon och små körsbärstomater. En god smakkombination! Istället för bacon kan man med fördel ha stekta skogschampinjoner istället om man vill, det är en annan variant vi gärna kör på. Klicka på etiketten "pasta" så få ni fler idéer på tillbehör!

Pasta med ädelost, bacon/svamp och broccoli
4 portioner

1-2 paket bacon, bestäm själva 
eller
1 paket skogschampinjoner
1 bit ädelost (ca 140 g)
1 stor broccoli
16 st körsbärstomater
16 nystan tagliatelle

Gör så här:
Ångkoka broccolin så att den är krispig men genomkokt. Stek under tiden bacon (klipp rakt ner i pannan med kökssax, inget extra fett behövs), eller svamp (stek i lite smör tills vattnet kokat bort, salta och peppra under tiden). Koka upp vatten till pastan och koka pastan enligt instruktionerna ovan. Halvera körsbärstomaterna. Lägg upp den färdiga pastan på en tallrik, varva med smulad blåmögelost, baconbitar/svamp, broccoli och dekorera överst med körsbärstomater. Servera genast, då pasta snabbt kallnar!

Övrigt: receptet är vegetariskt om man tar svamp istället för bacon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar