måndag 1 december 2014

Adventskrans med saffran

När Flora var liten var det tradition i familjen att baka 4 st mindre adventskransar till första advent, varav 3 st frystes in direkt och sedan tinades varsamt till varje adventsfika. Det funkade bra, kransen blev saftig och god just till söndagsfikat, men till nästa dag var den ganska torr och tråkig. Det fina med det här receptet är att det blir ganska små kransar/flätor och därmed går de åt under adventsfikat hos en vanlig familj, och det blir inga rester kvar till måndagen. Under december fikas det ändå så mycket att det inte behöver bli något över!

Uppdukat till första adventsfikat!
Det är trevligt att dekorera kransen med fyra små tunna ljus (typ sådana som används till änglaspel, Man tar en bit folie, slår den om ljusets fot ca 2 cm upp och sticker sedan försiktigt ner den i kransen. Sätt ut fyra ljus på jämt avstånd från varandra, tänd ett av ljusen till första advent precis innan kakan ska serveras, och blås ut när alla satt sig och ska hugga in. Ljuset hinner då inte börja rinna och kladda på kakan. Spara ljusen, sätt dem i nästa kaka under 2:a advent och tänd då 2 ljus, osv. Efter att man bakat första helgen kan man på detta sätt njuta av fika under varje adventshelg utan något merarbete, sådant gillar vi!


Adventskrans med saffran
4 st mindre kransar (räcker till 2 st rejäla bitar var för 4 pers, eller för upp till 8 personer om alla tar en stor bit var (ifall det finns andra saker på fikabordet t.ex.)


50 g jäst för söt deg
5 dl mjölk
2 påsar saffran (totalt 1 g)
150 g smör
1,5 dl råsocker
1/2 tsk salt
15 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

fyllning:
100 g smör
ca 1 dl råsocker
100 g mandel
300 g mandelmassa
1 ägg
pärlsocker

Värm mjölken till ljummen temperatur, smula ner jästen och rör om i en rejäl degbunke. Smält smöret lite i micron så att det blir mjukt. Stöt saffran med en nypa socker i en mortel. Tillsatt smör och saffran till degspadet, blanda även ner socker och salt. Börja röra ner mjölet och arbeta degen med degkrokar (eller för hand) tills den blir smidig och slät och har tagit upp allt mjöl. Strössla lite mjöl överst på degen, täck med bakduk och ställ gärna varmt, kanske nära kaminen om ni har en eller bredvid spisen medan ni kokar upp lite vatten så att det alstrar värme. Låt stå i minst 1 timme. Förbered under tiden fyllningen genom att riva mandelmassan och finhacka mandeln.

Vid utbakning, dela degen i 4 delar och knåda lätt på mjölat bakbord. Kavla ut varje del till en avlång rektangel. Smält smöret lite så det blir mjukt och bredbart, pensla på 1/4 av det på varje degplatta och strössla på 1/4 av sockret i ett jämt lager. Häll på 1/4 av sötmandelshacket och 1/4 av mandelmasan, rulla sedan ihop längs långsidan så att det blir en lång korv. Gör korven till en krans på bakplåtspapper på bakplåt och kläm ihop ändarna, klipp sedan med vass sax små snitt i kransen och vik upp flikarna så att fyllningen syns. Låt jäsa ytterligare 20 minuter på plåten, Sätt ugnen på 175 grader, pensla sedan med uppvispat ägg och strössla pärlsocker ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, kontrollera att den är färdig och servera gärna med ljusdekorationer beskrivna ovan.

Övrigt: Innehåller gluten, laktos och nötter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar