söndag 27 augusti 2023

Tomatmarmelad med citron och vanlij

Nu under augusti får vi så väldigt mycket bifftomat som ibland spricker lite och det bildas mögel i sprickorna. Provade ut en god tomatmarmelad att göra av dessa tomater, eftersom det går att skära bort det mögliga med lite marginal och använda resten av tomaten. Vi skalar inte tomaterna eftersom det tar extra tid och mycket nyttigheter sitter i skalet. Marmeladen är supergod till ostar under vintern, t.ex. till kittost, camembert eller mögelost.

Tomatmarmelad med citron och vanilj

1400 g tomater, skär bort dåliga bitar, behåll skal
2 ekologiska citroner
7 g socker
pektin eller annat geleringsmedel 
2 krm äkta vaniljpulver eller en vaniljstång

Skölj tomater, skär bort mögliga eller skadade delar men behåll skal som är fint. Använd gärna även lite omogna tomater då de innehåller mycket pektin. Dela i mindre bitar, koka försiktigt upp i en kastrull, tillsätt vaniljpulver eller urskrapad vaniljstång och koka i 15 minuter. Koka med själva stången om du använt vaniljstång och ta sedan bort den. Lägg en tallrik i kylen nu för att använda seanre till marmeladprov.

Tvätta och skala bort det gula från citronen försiktigt med skalare, hacka lite smått och tillsätt citronskalet i grytan. Skiva citronerna, lämna lite större ändbitar och pressa i saften från de fyra ändbitarna i grytan. Citronskivorna kan ni använda till citronvatten, de behövs inte i marmeladen. 

Tillsätt socker och pektin eller annat geleringsmedel enligt instruktion på förpackningen (eller använd syltsocker, men det är en produkt man gärna kan ersätta med socker + pektin om man vill spara pengar). Koka ytterligare 10-15 minuter men inte mer då pektin kan börja koka bort. Ta en matsked av marmeladen och lägg på den kylskåpskalla tallriken nu och ställ in igen i kylen in någon minut. Kontrollera om marmeladen har tillräckligt med pektin genom att dra med ett finger genom den  och se att den stelnar. Passa på att smaka av! Om den inte stelnar ordentligt får ni ha i mer pektin, koka upp igen och småkoka en kort stund och göra om detta moment.

Sterilisera burkar och lock genom den metod ni föredrar: kokning, steriliseringsapparat, ha dem i ugnen på 100 grader i 5 minuter eller skölja ur dem med atamon. Häll upp den nyss kokande marmeladen i burkarna, torka av kanten med hushållspapper, skruva på locket ordentligt och skölj burken i kallt vatten. Ställ dem ute tills de svalnat och dra åt locket lite mer. Förvara i svalt utrymme. Glöm inte att skriva etikett med vad det är i burken och årtal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar