måndag 8 december 2014

Vegetariskt italienskt julbord samt tips på gröna inslag på vanligt julbord

Avokadojulgran med granatäpplekärnor - en barnfavorit
Funderar ni på att göra ett helt vegetariskt julbord i år, eller letar ni efter gröna rätter som lättar upp och gör ett traditionellt julbord fräschare? I detta inlägg tipsar vi om hur man kan tänka kring båda dessa alternativ och länkar till tidigare recept som passar bra.

En tomatsallad i en röd skål ser mycket julig ut utan problem!
Ett vegetariskt julbord måste inte "härma" det vanliga julbordet utan kan helt enkelt vara en buffé med goda vegetariska rätter som passar bra ihop och är i säsong under julen. Vi älskar ju italienskt och det finns mycket vegetariskt inspiration från Italien som är enkelt att kombinera ihop med mer svenska ingredienser och smaker i säsong kring jul. Om man utgår ifrån denna försommarbuffé med italiensk mat som var nästan helt vegetarisk kan man ändra några saker för att få till en juligare buffé. Personligen tycker vi att buffén låter helt underbart god och att man knappast borde sakna några köttiga julbordsrätter med så mycket goda smaker att frossa på. Förhoppningsvis blir man kanske inte  heller så övermätt av denna buffé och plocktallriken med ostar kan då utvecklas till en lyxig ostbricka som efterrätt!


Auberginegratängen är mättande och god på julbordet
Vegetarisk italiensk julbuffé

Belöningen för att inte ha tryckt i sig för mycket julmat -
att alla orkar äta av ostbrickan!
***
  • Plocktallrik/ostbricka (eventuellt till efterrätt) med goda ostar inklusive ädelost, oliver och annat som ni tycker om som tilltugg. Ädelost är i säsong lagom till jul, läs mer om det i inlägget om ostbricka. 


Vegetariska inslag på ett vanligt julbord

Julig sallad med grönkål, äpple, ädelost och valnötter

Vill ni läsa ett generellt inlägg om hur vi tänker när vi planerar julhelgens mat - se här.
Lycka till med det gröna och skriv gärna i kommentarerna hur det blev!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar