fredag 27 februari 2015

Hasselnötskyckling med exotisk couscous

Häromdagen testade vi denna rätt när vi hade 2 st Bosarpkycklingfiléer att göra åt (klicka på etiketten Bosarpkyckling för att hitta andra recept på olika delar av kycklingen, inkl lår, skrov eller bröstfiléer. och det finns även tips om hur man styckar kycklingen). Det var en spännande rätt och kycklingbitarna stekta i jordnötssås blev förvånansvärt goda och hasselnötssåsen passade bra till. Couscousen kändes rolig med lite mer exotiska tillbehör och kryddor. Recepten fanns med i Coop medmersmak nr 9 2014, som exempel på recept till en buffé men vi har gjort ett storkok på 8 portioner av det, som räcker gott till goda middagar för 4 pers. Värm på kyckling i sås och couscous lite försiktigt i micron bara, och lägg ner broccoli i kokande vatten i 1/2 minut och maträtten är som ny. Vi ändrade en del proportioner i receptet, och förenklade vissa moment, som att vi inte tog bort det bruna innerskalet på hasselnötterna innan vi rostade dem (vilket är onödigt jobb och skalet är nyttigt), att vi använde hela tomaten istället för att skära bort kärnhusen (vilket känns som ett onödigt matslöseri när allt ändå ska kokas). Vi stekte även kycklingen i jordnötsolja, vilket vi tyckte blev mycket gott (men obs att en del jordnötsallergiker kan vara extremt överkänsliga mot upphettad jordnötsolja, och det kan räcka bara att en sådan person är i samma rum som någon som äter sådan mat för att kollapsa, därför bör man inte ta en sådan rätt som matlåda till en offentlig miljö).

Detta är en bra rätt under vintern eller tidig vår då man inte har så mycket färska grönsaker att tillgå, rätten känns fräsch ändå. Tomaterna behöver inte vara supermogna eftersom de ändå ska kokas. Se tips på hur man kan vegetarian/vegananpassa receptet.
Längst fram: kyckling med hasselnötssås och broccoli
Bakom: Exotisk couscous, fat från Marocko

Hasselnötskyckling med exotisk couscous
8 port

2 st Bröstfiléer samt lårdelar av en Bosarpkyckling (vill man bara göra 4 portioner räcker det med bröstfiléerna, vill man inte göra med Bosarpkyckling så tar man ca 100 g kyckling per person)
jordnötsolja till stekning (eller rapsolja)
2 st Broccoli som tillbehör (kan bytas mot annat tillbehör)

Hasselnötssås


1 pkt (150 g) hasselnötter
1 gul lök
1 st röd chili
1/2-1 dl olivolja
2 msk tahini
1/2 msk vinäger
1 dl turkisk yoghurt

Exotisk couscous
4 st tomater
2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
6 dl vatten
4,5 dl couscous
100 g torkade aprikoser (gärna osvavlade, från exv. Saltå kvarn eller Coop änglamark, de är mycket saftigare och godare än de orangea svavelbehandlade aprikoser som är mycket vanligare)
1 st romansallad eller annat grönt, exv 1 paket bladspenat eller bladpersilja

Hacka tomaterna, de två lökarna och chilin. Börja med couscousen: fräs hälften av den hackade löken i olivolja med pressad vitlök, hackad tomat och kanel, gurkmeja och paprikapulver i några minuter i en kastrull som rymmer minst 2 liter. Tillsätt vatten och låt puttra på svag värme i 15 min. Ta kastrullen från värmen och tillsätt couscous, rör om och sätt på lock. Låt stå i 5 min, häll sedan över couscousen lite i taget i en serveringsskål, rör om med en gaffel så att det blir fluffigt, sätt ett lock/en tallrik över så att den håller sig ljummen. Strimla aprikoser och bladgrönt och rör ner detta precis innan servering.

Medan couscousvattnet puttrar kan man göra hasselnötssåsen: rosta hasselnötskärnorna hela i en torr stekpanna (man behöver inte ta bort innerskalen innan tycker vi) tills de fått lite färg. Häll sedan på 1/2 dl olivolja, hackad lök och chili och fräs tills löken blivit mjuk. Sänk temperaturen och tillsätt tahini, rör om. Häll ner allt från stekpannan i en matberedare, tillsätt vinäger och yoghurt och mixa till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar, tillsätt mer olivolja och eventuellt lite mer yoghurt om såsen är mer av en hasselnötspasta än en sås.

Koka upp vatten, skölj och dela broccoli i mindre buketter och koka i saltat vatten i några minuter tills de är mjuka och knapriga.

Stek under tiden kycklingdelar i en stor stekpanna i jordnötsolja. Krydda med salt och peppar ur kvarn. Ifall ni använder Bosarpkycklingfiléer så dela dem i flera lite mindre bitar, annars blir det svårt att genomsteka de massiva filéerna. Använder ni även lårbitar så se till att de är genomstekta intill benet. Ett alternativ är att pensla kycklingdelar med jordnötsolja, salt och peppar, lägga i en ugnsform och grilla i ugnen tills de är genomstekta.

Blanda kycklingdelarna med hasselnötssåsen, eller servera dessa separat ifall det finns dem som eventuellt inte gillar såsen i sällskapet. Blanda färdigt couscousen med bladgrönt och aprikoser, servera kyckling med sås, couscous och broccoli.

Allergier: innehåller hasselnötter, men man kan säkert göra såsen på jordnötter istället, om den allergiske tål dessa. Observera att en jordnötsallergiker kan vara kraftigt allergisk mot upphettad jordnötsolja och det är bäst att låta bli att steka mat i jordnötsolja om en allergiker ska äta vid samma matbord, även om den inte ens ska äta av kycklingen. För att göra en mjölkfri rätt så testa att utelämna yoghurten ur såsen, späd då med lite vatten för att få en lösare konsistens och kanske med mer olja. Vi tyckte själva att yoghurten spädde ut den rika hasselnötssmaken som såsen hade innan man blandade i yoghurt och kan tänka oss att testa utan nästa gång. Glutenallergiker kan testa att göra couscousen med quinoa istället, eller hitta på något annat tillbehör.

Vegetarisk/vegansk variant: Den krämiga såsen bör sätta sprätt på olika slags vegetariskt protein, testa med stekta quornbitar istället för kyckling exempelvis, eller med knaperstekt tofu. Receptet passar bra för en familj som är blandad med köttätare och vegetarianer, då såsen läggs på mot slutet och kan delas mellan kycklingbitar och quorn/tofu. Veganen kan också följa tipsen ovan med att utesluta yoghurten.

Sökord: kyckling med hasselnötssås, nötsås, hasselnötskräm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar