Valnötsfyllda gifflar pudrade med florsocker till vänster, samt skinka och ostfyllda gifflar med kumminfrön på till höger |
Varför inte dela upp och göra 8 st matiga och 8 st söta gifflar så räcker det till en riktigt vinterutflykt? Eller dubbla och frys in ett gäng, det går utmärkt! Tina varsamt, och värm försiktigt, invirade i hushållspapper i micron. De matiga gifflarna passar som tillbehör till en soppa, på utflykt eller som matigt mellanmål. De är ett utmärkt sätt att göra åt julskinka som blivit över, bara att ta med på utflykt i mellandagarna. De söta gifflarna passar bra på fikabordet, sötsaksbuffén eller utflykten.
Dela varje rundel 4 ggr så att det blir 8 trekanter |
Fyllda gifflar
ca 16 st
5,5-6 dl vetemjöl
50 gr smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk socker
35 g jäst
2 dl vatten
Fyllning till matiga gifflar, exempel:
150 gram kokt skinka (går bra med julskinka efter jul exempelvis!)
100 gram mjuk ost eller riven hårdost (eller ta 200 gram om ni bara gör ostfyllda gifflar), eller testa gärna spenat eller svampfyllning - skriv gärna hur det går i så fall!
2 msk klippt gräslök eller annan grön kryddväxt
hel kummin ovanpå
Lägg en liten klick fyllning i varje trekant och rulla ihop, nyp ihop kanterna |
Fyllning till söta gifflar:
ca 2 dl Malda valnötter eller hasselnötter
Florsocker
Ägg till pensling
Smula samman smör och mjöl, tillsätt salt och socker och rör ner jästen som rörts ut i ljummet vatten först. Arbeta degen slät o smidig på bakbordet, dela den i två delar och rulla bitarna till runda, släta bullar. Kavla ut till runda kakor ca 25 cm i diameter och sporra ut varje kaka till 8 trekanter (se bild).
Gör fyllningen: Finhacka skinkan och blanda med ost och gräslök, eller hacka/mal nötter och blanda ut med lite florsocker så att det kommer socker på alla nötter.
När gifflarna jäst ska de penslas med ägg |
Testa också att göra små utflyktsscones ifall det var roligt att baka med barnen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar