Avokadojulgran med granatäpplekärnor - en barnfavorit |
En tomatsallad i en röd skål ser mycket julig ut utan problem! |
Auberginegratängen är mättande och god på julbordet |
- Pasta med hemgjord grönkålspesto (inklusive svenska och juliga ingredienser som västerbottenost och sötmandel) eller en god svamprisotto med trattkantareller eller Karljohansvamp.
- Auberginegratäng med parmesan (eller västerbotten även här!)
- Tomatsallad med mozzarella (avänd gära halverade körsbärstomater som är godare på vintern)
- Svartrot med västerbottenost (istället för sparris med parmesan!) (i receptet förklaras hur man gör svartrot, det är mycket enkelt och hemligheten är att ha den skalade svartroten i kallt vatten tills det är dags att koka den så att den inte blir missfärgad)
- Avokadojulgran med granatäpplekärnor
Belöningen för att inte ha tryckt i sig för mycket julmat - att alla orkar äta av ostbrickan! |
***
- Plocktallrik/ostbricka (eventuellt till efterrätt) med goda ostar inklusive ädelost, oliver och annat som ni tycker om som tilltugg. Ädelost är i säsong lagom till jul, läs mer om det i inlägget om ostbricka.
Vegetariska inslag på ett vanligt julbord
Julig sallad med grönkål, äpple, ädelost och valnötter |
- Testa att byta ut Jansson's mot auberginegratäng
- Lägg till en eller båda dessa supergoda sallader med kål och juliga tillbehör
- Lägg till någon av de vegetariska smårätterna från listan ovan, som tomatsalladen, svartroten eller avokadojulgranen för att lätta upp allt det köttiga.
- Behåll sill och lax men byt ut köttbullar, prinskorv och potatis mot varm vegetarisk mat som exempelvis grönkålspasta, svamprisotto eller auberginegratäng. Ger ett lättare och fräschare julbord som sätter ett mindre klimatavtryck.
Vill ni läsa ett generellt inlägg om hur vi tänker när vi planerar julhelgens mat - se här.
Lycka till med det gröna och skriv gärna i kommentarerna hur det blev!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar