Julmaten är ju ett slags "Fyra nyanser av gris" där man ska äta skinka, korv, köttbullar och revbensspjäll (kompletterat med nyanser av fisk tillvaratagen på olika gammaldags sätt - inlagd, rök, gravad och lutad...). Det finns förstås goda skäl till detta, julen förr var en stor mathögtid där man skulle äta upp sig inför vinterns fasta, grisen slaktades och tillreddes på olika sätt och fisk från sommarens fångst som tillvaratagits på de sätt man hade att tillgå skulle ätas upp innan den blev dålig. Grönsaker hade man ganska ont om, vilket förklarar att det klassiska julbordet domineras av kött och fisk samt den kål som potatis som till skillnad från andra grönsaker kunde lagras tills slutet på december.
Idag klagar många över att julen är en sådan köttfest, och det finns egentligen inget som säger att man inte kan lägga till mer grönsaker nu. Det är nog en av anledningarna till att våra blogginlägg om grönare julbord är så populära. Det går att göra juliga grönsaksrätter med t.ex fräscha sallader med olika slags kål och äpple mm, sök på etiketten jul så får ni se våra bästa tips. Vi tycker samtidigt att ifall man gillar julskinka, korv och köttbullar så kanske man ska unna sig det just till jul - en fest ska ju vara just en fest och det är snarare våra allt köttstinna vardagar som utgör ett större hot mot hållbarheten än att man lyxar till det vid några få fester. Se dock till att beräkna julmaten med lite måtta, det blir lätt mycket av allt och om man äter ganska lite kött till vardags blir man väldigt övermätt på ett kött-överdådigt julbord!
Ska man väl kosta på sig kött kring ju så kan man med fördel köpa en kvalitetsskinka som man griljerar själv - svårt är det knappast och en ljummen knaprigt griljerad skinka slår en färdigpackad skinka med geggig griljering med hästlängder! (Visst kan man koka själv också men eftersom vi har svårt för dopp i grytan så väljer vi färdigkokt skinka. Vi griljerar skinka till lunch eller middag ca 2 dagar innan jul och äter den direkt med vörtbröd och senap. Den är så god helt färskgriljerad att man gärna vill äta flera skivor, vilket man ju inte gör när skinkan är på julbordet med en massa annan mat, så det är lite slöseri på något gott att griljera på julafton tycker vi. Plus att det sparar jobb på julafton. Den är fortfarande väldigt god på julbordet under hela julhelgen!
Hemgriljerad julskinka
Färskgriljerad skinka - en delikatess! |
1 färdigkokt skinka
1 äggula
2 msk söt och grov senap
1 msk dijonsenap
2 msk socker
2 tsk dragon
ströbröd
Rör ihop äggula, två sorters senap, socker och dragon. Skär bort svålen från skinkan och gnid in den med griljeringen. Lägg den på ett galler ovanför en långpanna med bakplåtspapper som kan fånga upp spill. Strö över ströbröd klappa ev. in det försiktigt i griljeringen. Ställ in i 225 grader varm ugn, mitt i ugnen i 15-20 minuter, griljeringen ska få en fin färg utan att vara bränd.
Skär skivor av skinkan direkt när den kommit ut ur ugnen och ät ljummen på vörtbröd med senap till!
OBS - när du har skinka på julbordet, skär gärna upp de skivor som ni räknar med ska ätas upp den dagen, då skinkan blir dålig av att stå ute länge i flera omgångar. När den börjar lukta lite surt är den ännu inte dålig, då kan man fortfarande göra pyttipanna eller en ugnsrätt på den där man värmer upp köttet ordentligt, annars kan man tärna och frysa in för att göra pytt vid ett senare tillfälle! Försök ha en nollvision på slängd skinka! Det är mycket resurser som går åt till att producera vår mat, och särskilt köttet! Det är lätt att tänka att man inte ska trycka i sig mat så det är bättre att slänga, men det är mycket bättre att ta tillvara och äta vid ett senare tillfälle istället för att köpa ny mat då! Bryr ni er t.ex. om att källsortera så tänk på att det slängd mat är många gånger värre än att slänga t.ex glasburkar i brännbart...
Njut av julskinkan! :)
Skinka - jul - griljera - själv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar