onsdag 3 oktober 2012

Stekt fetaost med ris, linser och chutney

Efter vår köttstinna vecka med matkassen kände vi för något vegetariskt idag. Det blev en gammal favorit, en rätt vi uppfann i riktig "nöden är uppfinningarnas moder"-anda när vi bodde i Lesotho i några månader 2008. Flora arbetade i en liten by långt upp i bergen, vi åkte inte ner till stan oftare än varannan vecka och fick då köpa på oss mat som skulle räcka i två veckor. Dessutom fanns det ingen el, utan vi körde ett kylskåp på bilbatteri och försökte spara på elen så mycket som möjligt. Kylskåpet var därför bara igång någon enstaka timme per dag (vilket ändå höll maten tillräckligt kall för att saker inte skulle förgås faktiskt, man insåg att vi har en ganska extrem bild här i Sverige av att mat blir dålig typ så fort den kommer utanför kylskåpet...). Vi fick förstås då köpa saker som inte mådde så dåligt av att förvaras halvkallt, och motslutet av de två veckorna brukade vi inte ha mycket mer än någon bit vacuumförpackad fetaost och burkar med oliver/konserver och torrvaror kvar, även grönsaker och  frukt hinner ju oftast bli dåligt på två veckor. Därför består denna rätt av råris, linser, fetaost, chutney och någon grönsak (som för vår del i Lesotho kunde vara majs eller oliver, men som man här hemma kan hitta på något roligare med). Det är ju för all del även en rätt som man här hemma kan laga när man har mycket lite i kylskåpet eller just kommit hem från semestern och inte hunnit handla en, eftersom det inte riktigt är några "färskvaror" inblandade.

Rätten kanske inte låter så spännande (och den ser kanske inte så spännande ut), men det blir faktiskt en väldigt god smakkombination med råriset, linserna (gärna två olika sorters linser), den stekta fetaosten och chutneyn! Testa själva får ni se! Uppvärmd fetaost smakar helt annorlunda än "kall". Rätten innehåller också väldigt mycket protein med alla linser och osten och linser är ju riktig supermat. Freja älskar fetaosten och linserna i denna rätt!

Från "klockan 12" runt till höger ser vi överst stekt fetaost, sen råris, bondbönor, gröna linser, chutney och röda linser. Mums! 

Ris, linser och stekt fetaost med chutney
4 portioner

Ris 4 portioner
2 dl röda linser
2 dl gröna linser
ca 3-400 g fetaost (folk vill ha olika mycket till sin mat, ni får prova er fram hur mycket ni vill ha).
honung
Chutney (det finns en jättegod ekologisk chutney i Icas sortiment, annars kan man göra egen - mmm!)
Lämplig grönsak (vi hade bondbönor hemma nu, men broccoli passar t.ex. jättebra, eller riven morot, tomatskivor, majs...)

Koka ris och linser enligt instruktion på paketen, i separata kastruller. Skär ca 1/2-1 cm tjocka skivor av fårosten och stek i lite olivolja på båda sidor (eller jordnötsolja om du inte vill steka i olivolja). Krydda med lite örtsalt och peppar och ringla över lite honung mot slutet av stekningen. Fetaosten ska vattna sig lite och gärna få en liten stekyta, det tar några minuter. Servera med chutney och favoritgrönsakerna.

Övrigt: Maten är glutenfri (kontrollera chutneyn) och vegetarisk. Veganer kanske byter ut fetaosten mot tofu? Osäker på om fårost är ok för laktosintoleranta, när vi skulle testa om Freja var mjölkproteinallergiker fick vi hålla oss borta även från fårmjölk, men jag har för mig att för laktos så är det OK? Men kolla förstås att det är äkta får-feta och inte komjölksfeta...

1 kommentar: