söndag 30 september 2012

Grannar och kanelbullar

På torsdag är det ju kanelbullens dag, men vi bestämde oss för att tjuvstarta lite och baka redan nu i idag och bjuda in några av våra nya grannar. Visste ni att kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999 för att lyfta hembakningstraditionen i Sverige? Det är ju faktiskt ett riktigt hedervärt syfte, till skillnad från diverse andra "dagar" som känns främst instiftade för att öka försäljningen av olika varor (även om Pressbyrån och 7Eleven knappast kan vara missnöjda med denna dag...) När så tiden för bakandet började närma sig insåg vi plötsligt att det skulle bli en del folk här hemma på detta fika, 3 grannfamiljer - ja det blir ju 8 vuxna och 7 barn sammanlagt! Så blev fullt hus, mycket trevligt och alla fick ju plats om man delade upp sig runt bordet och i sofforna.

Fikat var sagt till kl 15 så när Freja lagt sig för sin siesta vid 12.30 så tog vi på oss våra förkläden och började baka! Vår sötsaksfilosofi är att man helst inte ska äta mycket mer sötsaker än vad man själv orkar baka (ja med undantag då när man blir bjuden på andras hembakta verk och dylikt), detta argumenterade Mats-Erik Nilsson för i sin bok "Den hemlige kocken" när han gick till storms mot alla rader av kakor och bullar med massor av tillsatser i som finns i närbutikerna, och vi kan inte annat än hålla med. Eftersom vi ändå bakar ganska sällan och redan har många olika köksmaskiner har vi faktiskt inte prioriterat att skaffa någon KitchenAid, utan vi får vackert ta i med träspateln och jobba bort lite kalorier när vi ska blanda till degen. Det hela gick smidigt, Freja vaknade vid 14.30 då vi precis lagt de sista bullarna i sina formar på jäsning och de första gästerna kom lagom till att vi satte in första plåten i ugnen!

Receptet tog vi direkt från Hembakningsrådets hemsida (Recept-Lyxiga kanelbullar), där vi även fann tipset att inte smälta smöret utan låta det vara rumsvarmt när man arbetade in det i degen. Fyllningen med mandelmassa, kanel och smör blev lite för lite, så vi gjorde lite extra. Vi tyckte det var lite svårt att fördela den på ett bra sätt på degen, för det blev i princip som en boll som vi till slut rev med rivjärn ner på degen. Jag föredrar varianten att pensla smör på degen, strössla på kanel och riva över mandelmassa. Hursomhelst så blev de goda och uppskattade av grannarna!

Låt bli att pensla några bullar med ägg och gör även några utan mandelmassa ifall det finns allergiker i bekantskapskretsen! På Hembakningsrådets hemsida finns dessutom recept på glutenfria, laktosfria, mjölkfria och sojafria kanelbullar så att alla kan njuta!

3 kommentarer:

  1. Tack för en mysig eftermiddag! :) Hoppas det är okej att jag länkar till er i min blogg?

    SvaraRadera
  2. Självklart! Vi behöver all reklam vi kan få... :)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera