Maten på Island reflekterar verkligen landets nordliga, isolerade läge. Färsk fisk i olika former dominerar menyerna, liksom lamm (det finns mer än dubbelt så många får som människor på Island!). Grönsaker och frukt är tyvärr svårodlat där, och det som finns i affärerna är alltid importerat långt bortifrån och tämligen omoget och smaklöst. Faktum är att om det inte vore för blåbär så skulle islänningarna förr i tiden fått skörbjugg - de var tvungna att tugga på ett slags gräs för att få i sig C-vitamin vissa tider på året. Idag finns ett strålande undantag till långväga grönsaker - nämligen isländska körsbärstomater, odlade i växthus som drivs med geotermisk energi, som smakar helt fantastiskt. Vi besökte faktiskt ett aktivt geotermiskt område, där ånga steg upp från marken lite varstans och varma källor bubblade fram, helt otroligt att se! Där hade de byggt en stad (Hveragerdi) som hade i princip gratis uppvärming och varmvatten, och många växthus.
Växtligheten på Island domineras av lavar och mossar, med lite torrt gräs här och där, så getter och får är bättre lämpade husdjur än kor. Dock finns det ändå en mindre uppsättning tåliga isländska mjölkkor, och mjölkprodukter är också ett mycket viktigt inslag i isländarnas diet. Mycket intressant i det sammanhanget är Skyr, en slags isländsk yoghurt som görs på skummjölk med yoghurtkultur och som funnits där sedan vikingatiden. I tillverkningsprocessen filtreras mjölksocker bort och mjölkproteinet koncentreras, därför är Skyr extremt proteinrikt (16g protein/100g Skyr) och nästintill fettfri. Jättegott, finns som en slags mycket tjock yoghurt, både naturell och med tillsatt sylt, samt som en smaksatt drickyoghurt. Vi åt Skyr till frukost varje morgon och drack Skyr till mellanmål - även Freja gillade det! Faktum är att Skyr nyligen lanserats i Sverige som ett nyttigt och proteinrikt mellanmål - dock är det tillsatt socker i de smaksatta varianterna och fruktsmakerna är "förbättrade" med "naturlig arom". Fortfarande är dock sammansättningen på detta bättre än många andra på språng-mellanmål, så testa gärna!
Som en extra kuriosa kan nämnas att det verkar gå att göra ett isländskt ord av de flesta svenska ord genom att lägga till ett -ur - så det var allt från denna gång från Adrianur, Florur och Frejur... :)
Torskrygg med couscous
Grillad lammfilé med skysås och grönsaker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar