onsdag 11 februari 2015

Baka med barn: Gifflar med söt eller matig fyllning

Valnötsfyllda gifflar pudrade med florsocker till vänster, samt
skinka och ostfyllda gifflar med kumminfrön på till höger
Dessa goda gifflar brukar Floras mamma göra när hon har Freja på besök, de brukar ofta baka tillsammans och receptet är tacksamt enkelt att göra. Barn kan hjälpa till att rulla ihop dem och pensla, de behöver bara jäsa en gång och går därför snabbt att göra och kan varieras med både matig och söt fyllning. 

Varför inte dela upp och göra 8 st matiga och 8 st söta gifflar så räcker det till en riktigt vinterutflykt? Eller dubbla och frys in ett gäng, det går utmärkt! Tina varsamt, och värm försiktigt, invirade i hushållspapper i micron. De matiga gifflarna passar som tillbehör till en soppa, på utflykt eller som matigt mellanmål. De är ett utmärkt sätt att göra åt julskinka som blivit över, bara att ta med på utflykt i mellandagarna. De söta gifflarna passar bra på fikabordet, sötsaksbuffén eller utflykten. 
Dela varje rundel 4 ggr så att det blir  8 trekanter

Fyllda gifflar 
ca 16 st

5,5-6 dl vetemjöl
50 gr smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk socker
35 g jäst
2 dl vatten

Fyllning till matiga gifflar, exempel:
150 gram kokt skinka (går bra med julskinka efter jul exempelvis!)
100 gram mjuk ost eller riven hårdost (eller ta 200 gram om ni bara gör ostfyllda gifflar), eller testa gärna spenat eller svampfyllning - skriv gärna hur det går i så fall!
2 msk klippt gräslök eller annan grön kryddväxt
hel kummin ovanpå
Lägg en liten klick fyllning i varje trekant och rulla ihop,
nyp ihop kanterna

Fyllning till söta gifflar: 
ca 2 dl Malda valnötter eller hasselnötter
Florsocker

Ägg till pensling

Smula samman smör och mjöl, tillsätt salt och socker och rör ner jästen som rörts ut i ljummet vatten först. Arbeta degen slät o smidig på bakbordet, dela den i två delar och rulla bitarna till runda, släta bullar. Kavla ut till runda kakor ca 25 cm i diameter och sporra ut varje kaka till 8 trekanter (se bild). 

Gör fyllningen: Finhacka skinkan och blanda med ost och gräslök, eller hacka/mal nötter och blanda ut med lite florsocker så att det kommer socker på alla nötter. 
När gifflarna jäst ska de penslas med ägg
Lägg en klick av blandningen på varje trekant. Rulla samman till gifflar, nyp ihop kanter, lägg dem på bakpapper på bakplåtspapper på en plåt låt och låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över hel kummin på de matiga gifflarna och grädda dem i 225 grader varm ugn i 8-10 minuter. Pudra över florsocker på de söta gifflarna när de svalnat.  

Testa också att göra små utflyktsscones ifall det var roligt att baka med barnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar