måndag 24 juli 2023

Brytbröd med parmesan, salvia och vitlök - buffé eller som förrätt

Dessa små bröd är jättegoda helt färska eller varsamt uppvärmda på buffé eller att doppa i olivolja med salt. Gjorde de i en stor form och det blev ändå två bröd över som jag lade på en plåt, så de blir rätt många på bara 25 g jäst. 

Brytbröd med örter

Ca 12 st

25g jäst
1 dl mjölk
2 ägg
5,5 dl (330 g) vetemjöl
0,5 msk socker
1 tsk salt
100 g mjukt smör 
2 dl parmesan, riven

Fyllning:
50 g smör
30 st salviablad, hackade
3 hackade vitlöksklyftor

Ägg och flingsalt

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen under omrörning. tillsätt, resten utom fyllningen och kör i matberedare ca 10 minuter. Degens ska vara smidig. Jäs övertäckt i ca 1 h i ca 25 grader. Under tiden - bryn smör till fyllningen och hacka salvia och vitlök, tillsätt detta i det brynta smöret och fräs. Låt svalna men inte stelna. 

Lägg degen på mjölig skiva och kavla försiktigt till en ruta, pensla med smöret och örterna och rulla ihop till rulltårta. Skär i mindre bitar (som jäser mycket senare) och lägg i en ugnsform (smörj den först). Lägg bitarna luftigt då de jäser rätt mycket. Jäs i ytterligare 30 miuter. 

Sätt ugnen på 200 grader varmluft, pensla med ägg, strö över fingsalt. Ställ in i ugnen och sänk direkt temperaturen till 175, grädda 25-30 minuter.

Servera varma med smör eller olivolja och salt. Passar till italiensk eller fransk buffé, på påsk/midsommarbordet etc. 

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig provat salvia och vitlök tillsammans. Det kanske man ska göra. Lät jättegott !

    SvaraRadera