Vi rensar lite i
skafferierna nu och hittade en påse tandoorikrydda långt bak i kryddskåpet.
Till vår förfäran insåg vi att vi köpt kryddan på Zanzibar, där vi var... håll
i er... 2007! Efter lite dividerande och eftersom vi nyligen hittat flera
Bosarpkycklingar på rea som vi stoppat i frysen bestämde vi oss för att göra
tandoorikyckling. Egentligen tycker vi man ska kosta på sig att köpa fräscha
kryddor och inte använda kryddor som är snart 8 år gamla, men de blir ju sällan
dåliga egentligen och vi gillar ju inte att slänga mat så vi gjorde såhär, och
det blev gott, även om det säkert hade varit ännu godare med ny fräsch krydda!
Lärdomen är att inte köpa på sig en massa kryddor i onödan om man inte tänkt
använda dem! Hursomhelst, vi tänkte lägga upp receptet här på bloggen eftersom
många av er letar efter recept med Bosarpkyckling. En kyckling från Bosarp som
man styckat och använder lår, vingar och bröstfiléer på borde bli närmare 8
ordentliga portioner.
Tandoorikyckling med
sweet chili-grönsaker
6 portioner
Tandoorikycklngen uppe till vänster på tallriken, grönsakerna längst fram och ris samt chutney uppe till höger |
6 portionsbitar kyckling
(t.ex. lår och bröst), ca 600 g
2 msk tandoorikrydda
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk ingefära
½ tsk salt
2 paprikor (gul och röd
exempelvis)
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
1 dl sweet chilisås
(eller 1 msk honung och 1 dl chilisås)
Basmatiris
Chutney
Färsk koriander
Skär
kycklingfilé i mindre bitar, alternativt marinera hela bitar av kycklinglår.
Blanda yoghurt med tandoorikrydda, vitlök, ingefära och salt i en stor bunke,
Lägg ner kycklingen och gegga runt så att marinaden kommer på alla delar av
kycklingen, marinera i kylen minst 30 min (eller över dagen/natten). Lägg
kycklingen i en smord ugnssäker form, häll över resten av marinaden. Stek i 200
grader i ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (85 grader
innertemperatur). Dela under tiden paprika i mindre bitar och skiva morötter,
rödlök och palsternackor relativt tunt. Marinera detta i sweet chilisås och
lägg i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen bredvid kycklingen tills grönsakerna
är mjuka och blivit lite grillade. Servera med basmatiris, en god chutney
och färsk koriander.
Övrgt:
glutenfritt, kontrollera chutney och tandoorikrydda. Kyckling Tandoori
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar