torsdag 15 januari 2015

Tandoorikyckling med sweet chili-grönsaker och chutney

Vi rensar lite i skafferierna nu och hittade en påse tandoorikrydda långt bak i kryddskåpet. Till vår förfäran insåg vi att vi köpt kryddan på Zanzibar, där vi var... håll i er... 2007! Efter lite dividerande och eftersom vi nyligen hittat flera Bosarpkycklingar på rea som vi stoppat i frysen bestämde vi oss för att göra tandoorikyckling. Egentligen tycker vi man ska kosta på sig att köpa fräscha kryddor och inte använda kryddor som är snart 8 år gamla, men de blir ju sällan dåliga egentligen och vi gillar ju inte att slänga mat så vi gjorde såhär, och det blev gott, även om det säkert hade varit ännu godare med ny fräsch krydda! Lärdomen är att inte köpa på sig en massa kryddor i onödan om man inte tänkt använda dem! Hursomhelst, vi tänkte lägga upp receptet här på bloggen eftersom många av er letar efter recept med Bosarpkyckling. En kyckling från Bosarp som man styckat och använder lår, vingar och bröstfiléer på borde bli närmare 8 ordentliga portioner. 

Tandoorikyckling med sweet chili-grönsaker
6 portioner
Tandoorikycklngen uppe till vänster på tallriken, grönsakerna
längst fram och ris samt chutney uppe till höger

6 portionsbitar kyckling (t.ex. lår och bröst), ca 600 g

2 msk tandoorikrydda
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk ingefära
½ tsk salt

2 paprikor (gul och röd exempelvis)
2 morötter
2 palsternackor
1 rödlök
1 dl sweet chilisås (eller 1 msk honung och 1 dl chilisås)

Färgglada sweet chilimarinerade grönseker på väg in i ugnen!
Tillbehör:
Basmatiris
Chutney
Färsk koriander

Skär kycklingfilé i mindre bitar, alternativt marinera hela bitar av kycklinglår. Blanda yoghurt med tandoorikrydda, vitlök, ingefära och salt i en stor bunke, Lägg ner kycklingen och gegga runt så att marinaden kommer på alla delar av kycklingen, marinera i kylen minst 30 min (eller över dagen/natten). Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form, häll över resten av marinaden. Stek i 200 grader i ca 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (85 grader innertemperatur). Dela under tiden paprika i mindre bitar och skiva morötter, rödlök och palsternackor relativt tunt. Marinera detta i sweet chilisås och lägg i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen bredvid kycklingen tills grönsakerna är mjuka och blivit lite grillade. Servera med basmatiris, en god chutney och färsk koriander.



Övrgt: glutenfritt, kontrollera chutney och tandoorikrydda. Kyckling Tandoori

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar