Annars har vi ett annat hett tips till påskmyset - gör egna grönsakschips/grönsaker i olja på långpanna i ugn! Det är verkligen beroendeframkallande gott! Testa er fram till vad som är era favoritgrönsaker! Ta exempelvis zuccini, aubergine och palsternacka (eller morot, rödbeta...) och hyvla tunt med osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Häll rikligt med olivolja i en långpanna och vänd runt grönsaksskivorna så att de får olja på båda sidor. Krydda med örtsalt och peppar, gärna även örtkryddor, men det blir jättegott bara med salt och peppar alltså. Ställ in plåten på 210 grader, gör gärna flera plåtar när ugnen ändå är igång. De går åt snabbt! Om man vill ha ganska oljiga grönsaker kan man ha rätt mycket olja på plåten och ta ut den när grönsakerna är mjuka, det är jättegott! Doppa sedan bröd i resten av oljan som fått god smak av grönsakerna. (Ni vet väl att man med gott samvete kan frossa i olivolja? Har ni inte läst om Supermat så gör det!) Man kan också ta lite mindre olja och låta grönsakerna vara kvar lite längre tills de får lite färg och blir lite krispiga som chips. Godast att äta varma, eller värma upp. Så gott, som plockmat, till kvällsmyset eller som tillbehör till annan mat. Testa!
Ju fler kockar desto sämre soppa? Eller en mer intressant soppa och en roligare stund under tillagningen? Denna blogg innehåller främst våra recept som vi vill ha lättillgängliga men ibland även lite om vår matfilosofi och kommentarer på nyheter och forskning om god, nyttig, säsongsanpassad, och gärna ekologisk, närproducerad och klimatsmart mat med hög kvalitet och få tillsatser.
söndag 24 mars 2013
Påskmat och grönsakschips
Annars har vi ett annat hett tips till påskmyset - gör egna grönsakschips/grönsaker i olja på långpanna i ugn! Det är verkligen beroendeframkallande gott! Testa er fram till vad som är era favoritgrönsaker! Ta exempelvis zuccini, aubergine och palsternacka (eller morot, rödbeta...) och hyvla tunt med osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Häll rikligt med olivolja i en långpanna och vänd runt grönsaksskivorna så att de får olja på båda sidor. Krydda med örtsalt och peppar, gärna även örtkryddor, men det blir jättegott bara med salt och peppar alltså. Ställ in plåten på 210 grader, gör gärna flera plåtar när ugnen ändå är igång. De går åt snabbt! Om man vill ha ganska oljiga grönsaker kan man ha rätt mycket olja på plåten och ta ut den när grönsakerna är mjuka, det är jättegott! Doppa sedan bröd i resten av oljan som fått god smak av grönsakerna. (Ni vet väl att man med gott samvete kan frossa i olivolja? Har ni inte läst om Supermat så gör det!) Man kan också ta lite mindre olja och låta grönsakerna vara kvar lite längre tills de får lite färg och blir lite krispiga som chips. Godast att äta varma, eller värma upp. Så gott, som plockmat, till kvällsmyset eller som tillbehör till annan mat. Testa!
Etiketter:
barn,
billigt,
fisk,
glutenfritt,
grönsaker,
laktosfritt,
supermat,
tips,
vegetariskt,
vår
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tips för kryddorna: Det går att ha dem ganska länge om man skaffar bra glasburkar med snäpplock (typ syltkonserveringsburkar) eller dyl att förvara dem i istället för påsar etc. Se upp för de små glasburkarna de kommer i, eftersom de har otäta plastlock/ströare efter att man öppnat dem funkar det inte att ha kvar kryddorna i dem heller. Skaffa bra lufttäta burkar så kan man bevara kryddornas smak länge, länge... Ett annat tips är att förpacka lufttätt och stoppa i frysen om det är kryddor som är oljiga (tex frön, typ kummin odyl) så att de inte härsknar. //Viki
SvaraRaderaTack, bra tips! Vi har lufttäta burkar i en kryddsnurra som vi skulle kunna bli bättre på att använda. Den har stått lite för ljust ett tag och det var inte heller bra för kryddorna.
SvaraRaderaNej, precis. Kryddor ska bort från kryddhyllan och ner i lådorna där det är mörkt och svalare (det blir ju ofta varmt över spisen). Om man någonsin ska bygga om ett kök mer genomgripande så är detta något man ska tänka på.
SvaraRadera