Hursomhelst gjorde vi lax i ugn denna gång och en matvetemix med persilja och rödlök till, samt en god och enkel yoghurtsås med lite vitlök och spiskummin i. Man kan om man vill ångkoka laxen istället för att göra den i ugn och variera med andra tillbehör till, se ett tidigare blogginlägg här.
Lax i ugn med matvetemix, yoghurtsås och ärtor
4 personer
lax ca 100 g per person
citron
dragon
5 dl turkisk yoghurt
körsbärstomater, några stycken
2 vitlöksklyftor
spiskummin
matvete 4 portioner
persilja, färsk, en näve
1 rödlök
olivolja
örtsalt
peppar
Smula salt, peppar och dragon över laxfilén och stoppa den i en ugnsfast form, spraya med rapsolja och lägg på citronskivor. Stoppa in i ugnen på 200 grader med ugnstermometer, tills den är 55 grader, det tar bara ca 15-20 minuter.
Koka under tiden matvete och tina ärtor. Gör såsen genom att blanda turkisk yoghurt med några körsbärstomater skurna i fjärdedelar, samt en rejäl dos spiskummin, några vitlöksklyftor och örtsalt. Låt såsen stå ihop sig.
Hacka lök och persilja och lägg i en bunke, häll på några matskedar olivolja, örtsalt och peppar. Är det tomatsäsong kan man hacka i tomater också, men nu på vintern är de ju så träiga och tråkiga att det inte är lönt. Pressa gärna i lite citron också. När matveten är färdigkokt, häll då i den i bunken och rör om så att ingredienserna blandas.
Servera lax med matvete, sås och ärtor!
Övrigt: Gör samma sak fast med mathavre eller quinoa om du är glutenallergisk. Välj en salsa som sås istället för yoghurtsås om du inte tål laktos - testa fruktsalsa eller koriandersalsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar