onsdag 30 januari 2013

Lammgryta med saffran och dadlar i tryckkokare

Skala och pressa i vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, häll även detta i grytan och Vi hade en del dadlar över sen i julas och bestämde oss för att testa en lammgryta med dadlar som vi haft receptet uppskrivet till länge. Lammet vi köpte i december från Sävne skola är mycket gott och vi tog en stor bit med ben på ca 1,3 kg som fick koka i tryckkokaren och blev supermör och saftig. Vår dotter som annars inte är så förtjust i köttbitar i gryta åt jättebra  eftersom köttet var så mört och lätt att tugga. Såsen blev mycket god, detta kommer vi laga igen !

Lammgryta med saffran och dadlar
Ca 6 pers

Ca 1,3-1,5 kg lamm, tex bog eller annan del som passar till gryta
10-12 babylökar
2 st morot
ca 150 g dadlar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen ingefära
1 pkt saffran
4 vitlöksklyftor
120 g tomatpure
1-2 kanelstänger
2 msk mjöl
1 liter vatten samt buljong till den mängden
1 tsk salt

Couscous/råris till servering samt t.ex. brysselkål eller annan vintergrönsak

Skala vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, kärna ur dadlarna och skär grytbitar av lammet. Hetta upp rapsolja i en tryckkokare eller stor gryta och fräs kryddorna först i någon minut, lägg sedan i lammet och fräs för stekyta.  Bitar med ben i som är otympliga kan man bara stoppa ner direkt i grytan. Benen kommer avge smak och kollagen som förtjockningsmedel och det är bara att plocka bort dem sen. Tillsätt kanelstång, dadlar, tomatpuré, buljong, salt och vatten. Koka på maxtryck i tryckkokaren i 25 minuter, alternativt i en vanlig gryta i 45 minuter. Skala smålökarna och skala och skär moroten i slantar - stek gärna löken hel och ev även moroten i en stekpanna bredvid för extra smak. Kyl ner tryckkokaren, ta av locket och tillsätt lök och morot. Koka som vanligt i 10-15 minuter, smaka av att lök och morot är lagom mjuka och tillsätt ev mer salt eller red med maizena om grytan är för simmig (det beror på mängden ben som kokat med bland annat). Servera med tex fullkornscouscous som suger upp grytans safter på ett mycket gott sätt, eller med tex råris. En vintergrönsak som någon form av kål - broccoli, brysselkål eller kålsallad passar bra till grytan.

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt om man väljer att reda med maizena, kontrollerar buljongen och serverar med något annat än couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar