Lammgryta med saffran och dadlar
Ca 1,3-1,5 kg lamm, tex bog eller annan del som passar till gryta
10-12 babylökar
2 st morot
ca 150 g dadlar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen ingefära
1 pkt saffran
4 vitlöksklyftor
120 g tomatpure
1-2 kanelstänger
2 msk mjöl
1 liter vatten samt buljong till den mängden
1 tsk salt
Couscous/råris till servering samt t.ex. brysselkål eller annan vintergrönsak
Skala vitlöken, mortla saffran med en nypa socker och koriander samt ingefära, kärna ur dadlarna och skär grytbitar av lammet. Hetta upp rapsolja i en tryckkokare eller stor gryta och fräs kryddorna först i någon minut, lägg sedan i lammet och fräs för stekyta. Bitar med ben i som är otympliga kan man bara stoppa ner direkt i grytan. Benen kommer avge smak och kollagen som förtjockningsmedel och det är bara att plocka bort dem sen. Tillsätt kanelstång, dadlar, tomatpuré, buljong, salt och vatten. Koka på maxtryck i tryckkokaren i 25 minuter, alternativt i en vanlig gryta i 45 minuter. Skala smålökarna och skala och skär moroten i slantar - stek gärna löken hel och ev även moroten i en stekpanna bredvid för extra smak. Kyl ner tryckkokaren, ta av locket och tillsätt lök och morot. Koka som vanligt i 10-15 minuter, smaka av att lök och morot är lagom mjuka och tillsätt ev mer salt eller red med maizena om grytan är för simmig (det beror på mängden ben som kokat med bland annat). Servera med tex fullkornscouscous som suger upp grytans safter på ett mycket gott sätt, eller med tex råris. En vintergrönsak som någon form av kål - broccoli, brysselkål eller kålsallad passar bra till grytan.
Övrigt: laktosfritt och glutenfritt om man väljer att reda med maizena, kontrollerar buljongen och serverar med något annat än couscous.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar