fredag 28 juni 2013

Rabarbersaft och enkel rabarberkräm till gröten

Vi får mycket rabarber från kolonilotten som vi odlar på tillsammans med Floras mor, och när man inte har mycket tid såhär innan semestern så är det bra att det går så himla snabbt att göra saft och kräm på rabarber. Här kommer våra snabbaste och enklaste recept, så krångelfritt som möjligt!

Rabarbersaft
Skala ca 1 kg rabarber och dela den i mindre bitar. Koka i en kastrull med 1,5 liter vatten ca 15 minuter medan du gör annat. Häll saften genom en finmaskig sil ner i en bunke, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt ca 4 dl råsocker samt urskrapad vaniljstång. Koka upp och rör om tills sockret smält. Hur söt saft man vill ha är mycket en smaksak, vet ni med er att ni gillar syrligt så ta mindre socker. Men tänkt på att rabarber är naturligt surt. Häll upp i väl rengjorda burkar eller flaskor medan saften fortfarande är varm, låt svalna och ställ i kylskåp/garage. Späd till önskad styrka och servera väl kyld. Släng inte den urskrapade vaniljstången! Gör eget vaniljsocker istället!

Rabarberkräm
Tvätta rabarbern och dela den i cm-stora skivor. Lägg den i en skål som tål micro och tillsätt lite råsocker. Micra i 2 minuter, rör om efter halva tiden. Fortsätt micra 30 sek åt gången tills all rabarber smält. Krämen kommer vara ganska tjock med lite bitar och trådar av rabarber i, det är gott så! Smaka av - är det lagom sött? Tillsätt annars mer socker och rör om, micra lite till. Häll upp i väl rengjorda burkar och spara i kylskåp. Ta lite rabarberkräm i frukostgröten eller - yoghurten, eller testa varm rabarberkräm till vaniljglass!

Dessa recept innehåller inga konserveringsmedel - spara dem därför inte i kylen i evigheter, utan konsumera inom ca 2 månader.

onsdag 26 juni 2013

Somrig mat till picknick och lata dagar

Bloggandet har dragit ner på takten här när det lider mot sommar, och det är mest p.g.a. att det har varit rätt ont om tid under början av juni men också för att vi inte lagat särskilt mycket annorlunda mat än det vi redan skrivit om här på bloggen. Sommarmaten för oss tenderar att bli ganska anspråkslös. Det är otroligt vad mycket lättare det är att känna sig nöjd med någon macka, lite plockmat eller sallad till lunch eller middag på sommaren, jämfört med vintern då man gärna vill ha åtminstone varm soppa till lunch och gärna någon rejäl gryta till middag.

Fyll ca 1/3 av tunnbrödet och rulla ihop!
En sommarlunch som vi verkligen tycker om eftersom den är så enkel och så lätt att variera är tunnbrödrullar. Man tar exempelvis rostbiff, skinka, grillade grönsaker, halloumi eller något annat gott (Freja brukar få leverpastej och smörgåsgurka) samt ruccola, avokado, paprika, tomat, saltgurka eller andra favoritgrönsaker, lägger dem längs ena kortänden på ett tunnbröd, sprayar på olivolja, pepprar, örtsaltar och kanske hyvlar på parmesan och ringlar över balsamico, rullar ihop, delar på mitten och voilà, middagen är färdig! Vill man ta med mackan på picnick kan man slå in änden i hushållpapper eller alufolie så att den håller ihop. Kan det bli enklare?

Botanisera gärna bland etiketterna sallad, picknickplockmat, utflykt och sommar för mer inspiration till lättlagad sommarmat. Glöm inte heller att det är enkelt att fixa omelett på sommaren och jättegott och mättande att göra en rejäl sats hummus och äta med bröd och tillbehör!

Dela rullen på mitten för smidiga mindre rullar!
Under kvällarnas grillning (se etiketten grilla) har vi tagit som tradition att lägga på lite extra ingredienser som sedan kan ingå i luncher och middagar de närmaste dagarna. Grillade grönsaker kan exempelvis ingå i sallad eller en jättegod  pasta med grillade grönsaker. Vi vill också lyfta fram denna grillrökta lax som blev mycket god och där överbliven lax och dillsås med fördel kan ingå i sallader och plocktallrikar nästföljande dagar. Dessa lammfärsbiffar är också väldigt goda att grilla, med en lättgjord tsatsiki till. Kan även tipsa om detta tidigare inlägg där vi gjorde egen rostbiff som vi sedan använde i flera dagar till olika enkla rätter som wraps, pasta och serverade med en spännande hemgjord potatissallad med blomkål och saltgurka i. Passar bra till sommarens aktivitetsfyllda dagar att kunna förbereda mycket av maten innan samt att kunna ta med den på picknick.

Det har även blivit en del varmare rätter, som denna enkla cannelloni och vissa lite somrigare soppor som denna cannellinibönsoppa som kräver massvis med basilika, eller denna busenkla goda tomatsoppa som man kan göra egen ruccolaolja till genom att mixa ruccola med olivolja och droppa ner i soppan. En somrig paj med olika fyllningar i brukar vi också göra några gånger varje sommar.


Även om aktivitetsnivån kommer att vara lite sommarlat under semestern här på bloggen kan ni kära läsare se fram emot fler grillrecept, en del tips på hur man tar hand om örter och bär från trädgården samt ett inlägg om tillsatser i maten som verkligen är på tiden att vi skriver om eftersom det ligger oss så varmt om hjärtat. Dessutom blir det sommarbuffé för att fira Frejas tvåårsdag med alla mor- och farföräldrar samt ett inlägg om   middag för 14 personer som vi tagit på oss att fixa till ett 70+70 årskalas. Håll utkik!

torsdag 20 juni 2013

Grillrökt lax med lök- och dillsås - grillkursen gav resultat!

För en dryg vecka sen gick Adrian sin födelsedagspresent-kurs på restaurangakademien och är mycket nöjd. I en hel dag lärde man sig allt möjligt om att grilla och lagade sammanlagt 8 (!) rätter som man också fick förtära till lunch och middag. Mums! Flera av tipsen har redan satts i verket då vi grillade i helgen och ett av dem blev så gott att vi ska upprepa det igen till midsommar - nämligen varmrökt lax med löksås. Ja, man röker alltså laxen på grillen genom att lägga rökspån ovanpå kolen, lägga laxen på gallret (fast ej direkt ovanför kolbädden) och använda lock för att skapa ett varmt utrymme fullt med rök. Till detta serverades en jättegod sås gjord på lök som legat på grillen i nästan 2 timmar (låter avancerat men man kan lätt tända grillen innan man börjar med resten av maten och lägga på löken direkt, sedan kanske grilla lite grönsaker för att sist lägga på rökspånen och röka laxen och kanske snabbt värma på grönsakerna igen). Under tiden som laxen blir rökt kan man fixa såsen. Alternativt kan man grilla lök en dag samtidigt som man grillar något annat och sedan göra såsen på färdiggrillad lök den dagen grillrökta laxen ska serveras. Detta ska vi alltså försöka upprepa på midsommar. Vår laktosintolerante gäst kommer utan problem att kunna äta såsen, också ett plus!

Rökt lax på grillen med löksås
ca 5 pers

1 kg laxfilé
1/2 dl grovt salt
1/2 dl råsocker
rökspån, t.ex. alspån

Löksås
5 st Gul lök
100 g dill
4 msk skånsk senap
2 tsk fransk senap, grovkorning
1 msk flytande honung
2 msk vinäger
2 dl olivolja

Tänd grillen och lägg på lökarna med skalet på under lock. Låt ligga på i nästan 2 timmar, ju längre desto godare. Löken ska vara väldigt mjuk och skalet blir helt svart. Blöttlägg under tiden rökspån i vatten och putsa bort allt skinn från laxen. Skär den i portionsbitar och blanda salt och socker på en platt tallrik, rulla fiskbitarna i detta. Låt ligga i rumstemperatur i ca 45 min. Förbered övriga tillbehör, t.ex skrubba färskpotatis, skölj och snoppa av sparris osv. Ta löken från grillen och skopa samman kolen i ena ändan av grillen, lägg på de urkramade men fortfarande fuktiga rökspånen. Torka av socker och salt från laxen och lägg bitarna på grillen indirekt, d.v.s. inte rakt ovanför kolen, och lägg på locket. Rök i ca 15 minuter eller tills laxen är 38 grader i mitten. Under tiden kan man göra färdigt löksåsen, koka färskpotatis och duka upp. Skala löken när den svalnat något och lägg i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa, smaka av med salt och peppar. Värm gärna ett uppläggningsfat till laxen, lägg över bitarna och grilla ev. grönsaker som sparris ovanför kolen i några minuter utan lock. De kan ta lite smak av röken men inte farligt om man inte använder lock. Färdigt!

Övrigt: laktosfritt och glutenfritt, samt fritt från mysko tillsatser om man använder en bra senap. Freja 2 år gillade den grillrökta laxen. "Jättegott" var omdömet från henne!

söndag 16 juni 2013

Norrländsk renskavsgryta

Renskavsgryta med kantareller i juni? Vad hände med säsongstänket? Jo, vi har faktiskt markerat receptet som 'höst', men vi fick leverans av renskav som vi beställt hos Blindh ren (rätt kul namn... :) bara förra tisdagen. Vi har gjort slut på alla trattkantareller från frysen nu, men hade kvar en del torkade dito så det fick bli en renskavsgryta nu ändå. Blindh Ren levererar direkt från Härjedalen till Stockholm där man får möta upp och hämta lådorna och det är bara rent kött av hög kvalitet utan tillsatser hävdar de, även om man hört talas om att renköttet är mycket högre kvalitet uppe i Norrland medan vi får hålla tillgodo med "Stockholmsbitarna"... :) Vi är nöjda med kvaliteten hursomhelst.

Renskav är gott och bra kött och enkelt att göra gryta på. Detta recept fanns i en feature i Ica Buffé 2009 när de skulle lansera svenska klassiker på nya sätt och hitta "Sveriges nya landskapsrätter" som de sedan gav ut en kokbok av. Vi har modifierat receptet lite genom att dra ner på köttet till 2/3 av ursprungsreceptet och även dra ner lite på grädden samt tillsätta rårörda lingon, soja och servera med ädelost.

Renskavsgryta med ädelost
4 stora portioner

500 g renskav
2 st lök
3 vitlöksklyftor
200 g trattkantareller eller kantareller (färska, frysta eller torkade)
6 hela torkade enbär
1 dl fond (vi använde hemkokta buljongkuber)
1-2 dl rödvin
3 dl matlagningsgrädde
2 msk rårörda lingon
1 knippe salladslök
1 dl bladpersilja, finstrimlad
1 msk soja
maizena
peppar

Till servering: ädelost, rårörda lingon/svartvinbärsgelé eller ngt annat gott sötsyrligt, mer persilja, potatis eller ris.

Tina frysta kantareller/blötlägg torkade kantareller/ ansa och skölj färska kantareller. Stek renskaven i smör 2-3 minuter, krydda med salt och peppar. Hacka lök och vitlök och stek med renskaven. Spara spadet från frysta/blötlagda kantareller och stek dem i lite mer smör tillsammans med renskaven. Häll på fond/buljong, enbär, soja och rödvin, koka upp och tillsätt matlagningsgrädde. Småkoka ca 15 minuter, red med maizena mot slutet. Tillsätt rårörda lingon, rör om och smaka av. Tillsätt mer soja om det är osalt eller smaklöst, och mer lingon om det saknar sötma. Strimla salladslök och bladpersilja och rör ner i såsen.

Vi serverade med ädelost som vi smulade ovanpå grytan och mer rårörda lingon/lingongelé till samt gjorde råris till. Man kan förstås tillsätta ädelosten i grytan också, men vi tycker smaken av ädelosten kommer fram mer om man smular över den och eftersom barn ibland kan ha lite svårt för ädelost så är det en bra kompromiss att alla som vill får smula över. Potatis fungerar förstås också bra till rätten. Rivna morötter passar bra till.

Övrigt: glutenfri (kontrollera/uteslut sojan), äggfri.


fredag 14 juni 2013

Saftig morotskaka - enkel, matig och god

Idag var det sommarfest på Frejas förskola och föräldrarna skulle bidra med något bakat till picknicken (som blev långbord inomhus pga ostadigt väder...). Vi bestämde oss för att göra en enkel och god morotskaka. Inte en sådan med sockrig Philadelphiakräm ovanpå, utan en fräsch variant med kokos. Den här morotskakan är inte lika onyttig som många andra klassiska sockerkakor kan vara. Den innehåller råsocker i måttliga mängder, olivolja istället för smör och blir saftig och god av banan och morot i smeten. Eftersom den är gjord på olja istället för smör så blir den också naturligt laktosfri! Så låt er väl smaka!

Morotskaka med kokos

10 bitar

3 morötter (ca 300 g)
1 banan (kan vara lite brun)
2 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
2 ägg
2 dl råsocker
1 dl olivolja
1 dl riven kokos
smör eller olja samt lite kokos till formen

Smörj och häll kokos i en sockerkaksform. Skala och riv morötterna grovt, mosa bananen med en gaffel. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och ingefära i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt försiktigt mjölblandningen till sockerfluffet, rör ner det tills det är en slät smet. Tillsätt och rör ner oljan, morötterna, bananen och kokos. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 30-40 minuter, kontrollera att den är torr i mitten med provsticka. Låt kakan svalna lite då den är lite smulig. Dekorera med extra kokos ovanpå. Mums!

Övrigt: laktosfri, vegetarisk, barnfavorit

fredag 7 juni 2013

Salladsinspiration!

Sidosallad med lite valnötter, blåmögelost, och balsamico 
Äntligen börjar det bli salladstider! Efter vinterns och vårens långa öken på salladsfronten (där det dock finns vissa ljuspunkter se exempelvis detta inlägg för färgsprakande vintersallader och detta för en riktig vinter-hälsosallad), då vi vägrat köpa långväga vattniga gurkor och träiga tomater börjar nu hyllorna fyllas med salladsingredienser odlade i Europa som faktiskt smakar någonting och som ger en härlig vitaminkick när man behöver den som mest! På våren kan man köpa lite primörsallad och komplettera med vintermat som linser, nötter och avokado, för att inte tala om att sparris är en perfekt salladsingrediens. Färskpotatis kan också bli en härlig sallad exempelvis med gravad lax. Framåt sommaren kommer det så äntligen mer och mer grönsaker. Under grillningarna kan man passa på att grilla lite extra grönsaker som sedan kan bli goda sallader. Sallad är också perfekt som lunch under sommarhalvåret och kan varieras i det oändliga.

Sallad med kokta linser och avokadobitar i balsamvinäger
Tillhör du dem som fortfarande tycker att sallad mest är ett tråkigt måste? Har du fastnat i isbergssallad-gurka-tomat träsket? Se dig omkring i grönsaksdisken när du handlar! Testa andra typer av sallad utöver isbergssallad, t.ex. mache, ruccola, babyspenat… dessa mörkgröna blad innehåller mycket mer näringsämnen och enzymer än isbergssalladen. Prova att lägga till riven morot, majs, rädisor, oliver, soltorkade tomater, sockerärtor, rödlök, eller varför inte lite egen inlagd rödlök som är superenkelt att fixa. Testa med frukt, som ananas, äpple, apelsin, grapefrukt, mango. Strö över nötter och frön, t.ex. cashewnötter, valnötter, hackade hasselnötter, linfrö, sesamfrö, solrosfrö. Behöver du bli riktigt mätt på salladen kan du avsluta med en matig ingrediens, t.ex. grillad halloumi, fetaost, ädelost, gravad lax, räkor, grillad kyckling, bacon, bönor eller linser. Känner du att du behöver kolhydrater så ät bröd till eller tillsätt quinoa, bulgur eller pasta i salladen. Försök gärna komma ifrån de så vanliga majonnäsbaserade salladsdressingarna av typen Thousand Island, som mest lägger sig som en fet hinna i munnen och tar bort smaken från dina goda ingredienser. Ta istället fram salladens goda smaker med lite örtsalt, färska örtkryddor och en god olivolja och balsamvinäger. Alternativt ät tsatsiki till salladen, eller blanda ner lite pesto i den.

Enkel sidosallad med körsbärstomater, basilika och fetaost
Ibland kan en sallad bli bättre av att den innehåller färre ingredienser! "Less is more" när  alla smaker kommer fram ordentligt. Testa att göra en enkel sidosallad på några få ingredienser, eller en liten buffé med flera sorters sallad. T.ex. körsbärstomater, basilika och fetaost med olivolja, salt och peppar, som på bilden, eller en enkel sallad på ruccola och riven parmesan, olivolja, salt och peppar.

Barn som inte gillar sammanblandade smaker kan med fördel få en plocktallrik med alla ingredienser var för sig. Vår dotter Freja älskar de flesta grönsaker, men är särskilt svag för tomater, majs, ärtor, bönor, morot, oliver, gurka och avokado. Sen gillar hon ju även grillad halloumi, fetaost, nötter, frön och frukter som också ingår i salladen ibland. När vi äter sallad brukar hon få en tallrik med pasta/quinoa eller vad som nu ingår i salladen (alternativt bröd med smör) och en annan tallrik med sina favoritgrönsaker samt andra tillbehör som nötter och frön. Det är alltid mycket uppskattat!

Klicka på etiketten sallad här nedan så får ni upp alla recept på sallad som hittills lagts upp på bloggen. Och det kommer definitivt fler! 

söndag 26 maj 2013

Eget vaniljsocker

Hej hopp vad tiden går. Slutet på maj/början på juni är en sådan där hopplöst fullspäckad tid då allting sammanfaller, avslutningar, disputationer, sommarfester på jobbet mm. mm. Dessutom lägger gärna villaföreningen sin årsstämma, institutionen sin planeringsdag, mm. mm. just vid den här tiden av oklar anledning. Till detta kommer ett flertal födelsedagar, det trädgårdsarbete som hör våren till samt våra projekt för tillfället, nämligen badrumsrenovering och min körkortsutbildning. Så det blir inte mycket tid över till bloggen, eller till att laga mat heller för den delen. Det har blivit lite omelett, sallad, wraps samt grillning. Vi bakade en god morotskaka förra helgen när den nya lekplatsen vi hjälpt till att få på plats skulle invigas, men den åts upp så snabbt att vi missade att ta kort på den... Receptet kommer istället om några veckor eftersom vi kommer baka samma kaka när det är sommarfest på förskolan. 

Det enda tips som kommer för tillfället är om hemgjort vaniljsocker, vilket vi använde i morotskakan. När det blir mer tid till bloggande kommer ett inlägg om tillsatser i maten där vi motiverar varför vi försöker undvika dessa, och till produkter vi försöker undvika hör vanillinsocker. Vanillin är ett ämne som är 400 gånger starkare än äkta vanilj och utvinns ur gran för att användas i vanillinsocker och till glassar efterrätter etc. Man har här lyckats kopiera vaniljens centrala molekyl men har inte för den skull fångat samspelet av olika smakämnen som finns i äkta vaniljtstång. Om du någonsin använder äkta vaniljstång i efterrätter så kan du få äkta vaniljsocker som en ren biprodukt. Häll upp florsocker i en glasburk och när du skrapat ur vaniljstången för att ha i din efterrätt så trycker du ner stången i burken istället för att slänga den. Sätt på locket och skaka om lite. Nästa gång gör du likadant och så småningom blir det fler och fler vaniljstänger i glasburken, och du har fått ett mycket smakrikt hemgjort vaniljsocker! Använd istället för vanligt vaniljsocker i efterrätter, till hemgjord glass eller bak. Smaka dig fram vad gäller vaniljsockrets styrka. Bon apetit!


torsdag 16 maj 2013

Medelhavsinspirerad köttfärslimpa

Köttfärslimpa, här med potatishalvor och grillad zucchini
gjord i ugn, tsatsiki och grönsallad.
Förra gången vi hade recept på köttfärslimpa blev det riktigt populärt, så vi tänkte återbesöka denna superenkla och goda rätt igen, och kommer här med vår favoritvariant med medelhavssmaker! Ta gärna lammfärs till denna rätt, som kommer väl till sin rätt med tillbehör som vitlök, rödlök, oliver, soltorkade tomater och basilika. Servera gärna med klyftpotatis som man enkelt gör i ugnen samtidigt som köttfärslimpan, och varför inte med grekisk sallad och tsatsiki till. Passar bra som storkok, matlåda, går att frysa in. Enkelt att variera med olika tillbehör och såser.

Denna rätt bjuder man lätt på även på en vardagskväll. Vill man förbereda maten kvällen innan går det utmärkt att knåda ihop ingredienserna och trycka ut i formen, täcka med gladpack och stoppa in i kylen. Nästa dag stoppar man in i ugnen så snart man kommit hem, skrubbar och klyftar lite potatis som man lägger in bredvid och fixar sallad till. Den blir så saftig att det inte egentligen behövs någon sås till när den är färsk, samtidigt som grönsakerna i köttfärslimpan gärna vattnar sig lite så att det blir lite buljong-artat vatten i formen. Detta kan man hälla av och spara i en glasburk och nästa gång men värmer upp köttfärslimpa kan man snabbt reda spadet med lite maizena och man har en lämplig sås att skeda över så att den blir lite saftigare vid uppvärnming. En stor favorit med vår lilla dotter!

Köttfärslimpan när den är uttryckt i brödformen.
Köttfärslimpa med medelhavssmaker
8 portioner

ca 800 g nöt/blandfärs eller lammfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
2 små rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 dl urkärnade oliver
2 st stora morötter, grovrivna
ca 1/2 burk (~¨150 g) soltorkade tomater i olja
1 ägg (kan uteslutas)
2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl färsk hackad basilika och/eller persilja

Färdigstekt köttfärslimpa - det blir sky i botten av formen
som man kan hälla av och spara som skysås.
Blanda ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i 5 minuter. Riv under tiden morot, skala vitlök, häll av (kärna ur) och dela oliver, hacka rödlök, samt skär soltorkade tomater i mindre bitar. Tillsätt alla ingredienser i bunken (köttfärsen är rå och behöver inte stekas innan) och blanda väl. Tag gärna kallt vatten på händerna och knåda ihop till en sammanhållen smet och tryck ut i en brödform smord med rapsolja (eller annan ugnsfast form). Grädda mitt i ungen på 200 grader i ca 30-40 min, (eller till lämplig innertemperatur, ca 60 grader för lammfärs), sätt gärna på grillfunktionen mot slutet för att få en fin yta. Kontrollera att köttfärslimpan är genomstekt i mitten. Det går bra att stoppa en mindre plåt med t.ex. klyftpotatis bredvid eller nedanför, då har man hela middagen färdig. Servera gärna med sallad och ev. sås, t.ex tsatsiki. Man kan också som beskrivs ovan göra en snabb sås på det buljongvatten som samlas i brödformen (eftersom t.ex. lök och morot släpper ifrån sig vatten vid tillagning), det blir gott att ha när man värmer köttfärslimpan i micron senare, annars kan det bli lite torrt.

Övrigt: Gör vegetarisk genom att använda veg. färs. Uteslut ströbröd och tillsätt ev. lite potatismjöl istället för glutenfri variant. Använd havremjölk eller liknande för laktosfri. Det går bra att utesluta ägg, experimentera då med potatismjöl, ströbröd eller lite crème fraiche för att få till en bra konsistens.

Sökord: köttfärslimpa på medelhavsvis, köttfärslimpa som vid medelhavet, grekisk köttfärslimpa, på grekiskt vis

måndag 13 maj 2013

Trerätters vårmiddag inkl. Chokladmousse på avokado

Under Kri-himhelgen hade vi Floras föräldrar på besök och vi fixade en trerätters födelsedagsmiddag till Floras mamma. Till förrätten blev det givetvis sparris, och till huvudrätt hade vi färsk oxfilé från Sävne skola, eftersom vi fick en leverans måndagen innan, till vilken vi serverade denna jättegoda potatisrulle, trattkanterellsås på kantareller från frysen och ångkokta haricots verts, som blev en ny favorit med lilla Freja. Till efterrätt tänkte vi testa något nytt, nämligen chokladmousse gjord på avokado som Flora hittat recept på på bloggen Remsans bistro.

Det var enkelt att göra men vi blev inte helt nöjda med resultatet. Adrian tyckte det smakade väl syrligt (1/2 citron räckte gott och väl i receptet) och portionen som ska räcka till 8 pers räckte bara till 4 vuxna och ett barn. Flora tyckte smaken var OK men att man mest blev besviken eftersom det inte smakar lika gott som chokladmousse. Gästerna fällde kommentarer som "intressant", vilket inte brukar vara ett gott tecken, men Freja slevade dock i sig utan att tveka...

Chokladmoussen serverades i martiniglasen Street Martini från Orrefors.

söndag 12 maj 2013

Vår-grillning- top 5 grönsaker på grillen

Skogschampinjoner marinerade och redo för grillen!
Eftersom det varit så underbart väder de senaste veckorna har vi redan hunnit grilla två gånger, förra helgen bjöd vi grannarna och Kri-Him helgen hade vi besök från Göteborg och grillade även då. Under våren passar det bäst att grilla till lunch kom vi fram till, då är det varmt nog att sitta ute och äta. Vi är knappast några grillexperter, men tycker det är mysigt och har insett att den största hemligheten med grillning är att marinera allting, helst några timmar i förväg, i en enkel hemrörd marinad med olja, soja/balsamvinäger, salt, peppar och eventuellt örtkryddor eller vitlök samt citron. Att köpa marinad blir bara dyrt och det innehåller ofta mycket vatten och i värsta fall palmolja. Så vi kör på som glada amatörer för tillfället, men Adrian fick en heldags grillkurs på Restaurangakademin i födelsedagspresent i år, så efter 8e juni blir det definitivt mer om grillning här på bloggen!

Ja, grillning blir lätt en köttfest, men egentligen är det oftast grönsakerna som blir godast i vårt tycke. Våra fem-i-topp grillfavoriter utgörs samtliga av grönsaker, nämligen:

Grillad majs och aubergine - mums!
1. Svamp!! Har ni testat att marinera skogschampinjoner i olja, soja, samt lite peppar, trä dem på spett och grilla? Fattar ni hur gott det är!? Det är ju helt underbart gott! Vi missar aldrig att lägga sådana på grillen.
2. Sparris - är ju jättegott på alla sätt, men grillad sparris på våren är en storfavorit!
3. Majs - på sensommaren är det underbart att grilla färsk majs, och vi kan ofta inte låta bli att grilla majs redan nu under våren trots att det inte finns färsk...
4. Aubergine - marinerad i olivoja, balsamvinäger, salt och peppar och grillad lite sotig, fantastiskt gott!
5. Halloumi, jättegod när den är grillad!

En god tsatsiki förhöjer alla grillningar!
Om man ska grilla kött trots allt tycker vi att man kan ge nötköttet lite andrum och satsa på lamm, kyckling eller fisk istället. Lammkotletter eller grillskivor av lamm passar jättebra på grillen eftersom de innehåller mycket insprängt fett. Om de marineras i lite olja, balsamvinäger, vitlök och rosmarin. Ännu har vi inte sett ett litet barn som inte älskar att suga på lammfettet som är väldigt smakrikt - testa själva om ni har en 1-åring och uppåt. Ett alternativ är lammfärsbiffar som görs enligt receptet här fast att man formar biffar istället för köttbullar.  Tsatsiki och grekisk sallad med bröd eller klyftpotatis passar så bra till lamm! Barn brukar gilla kycklingspett, en enda Bosarpkycklingfile på ca 300 g räcker bra till spett till flera barn när det kompletteras med annat gott. Slutligen kan fiskspett också bli en höjdare, med tillbehör som lime. Testa till exempel de här laxspetten på grillen!

Till efterrätt är det jättegott att grilla stora bitar av ananas och äta med vaniljglass, eller att göra spett med nektariner eller varför inte den gamla klassikern banan med choklad.

Och - passa på att lägga på mer på grillen än ni vill äta upp och spara i matlådor - det är jättegott att lägga kall grillad kyckling, lammfärsbiff eller fisk med olika grillade grönsaker i en matig lunchmacka eller sallad, eller i en snabbfixad pasta! Då har ni samtidigt fixat en del av veckans luncher eller middagar samtidigt som ni grillar och njuter av utelivet. Spana in den här supergoda pastan med grillade grönsaker till exempel.

Enkel picnicsockerkaka med bär eller frukt

Lekplatsen i vår förening håller på och byggas om, och grannarna har under långhelgen huggit in och jobbat med att gjuta plintar och montera lekställningar. Det blir ny gungställning, volträcke, gungbräda och till och med en klätterställning med rutschkana, och eftersom det är föräldrar som planerat det hela blir kanan smidigt vänd mot fikabordet så att man kan sitta där och softa...  Adrian som blev värvad till "lekplatsgruppen" redan förra hösten då han var föräldraledig gjorde nu sin första egentliga insats genom att hjälpa till med detta medan Flora, mest utfört mer husmoderliga supportfunktioner genom att vakta Freja och baka kaka till fikat, även om även hon högg in en kortare stund med spaden.

Kakan blev hursomhelst mycket uppskattad och är gjord på ett enkelt recept som Floras mamma fått från en väninna och som är en sockerkaka med frukt eller bär. Den blir saftig och god och fördelen är att den inte är kladdig eller smulig så det behövs inte tallrikar utan man kan ta en bit direkt i handen med en servett till, och den är tillräckligt saftig för att inte kräva glass eller grädde som tillbehör. Perfekt picnic-kaka eller arbets-fika för den delen! Håll till godo!

Blåbärskaka/Äppelkaka (eller vilken frukt som helst)

1 form ca 9 bitar

3 ägg
3 dl socker (gärna råsocker)
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker (gör eget vaniljsocker genom att låta vaniljstång dra i florsocker!)
150 gr smör
Frukt - några äpplen, några nävar färska/frysta blåbär, hallon,

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda noga mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd försiktigt ner i äggsmeten. Smält smöret och blanda ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form.

Blanda bär eller frukt med lite mjöl om de är för blöta och saftiga och strö sedan över frukten/bären så att de sjunker ned lätt i smeten. Äpple kan klyftas och läggas ner i fina mönster, blåbär kan hällas över lite slarvigt. Eller testa att blanda päronklyftor med lite calvados och lägga på! Bara fantasin sätter gränserna!

Gräddas ca 200 rader ca 20-25 min, det tar lite längre tid om formen är rund. 


Freja sniffade intensivt på den nybakade kakan... 

onsdag 8 maj 2013

Korv stroganoff med ingefära

Korv stroganoff kanske många associerar med en tråkig, menlös, köttig rätt, men så behöver det faktiskt inte vara. Det finns riktigt bra ekologisk falukorv att köpa nuförtiden (vi tycker Scan faktiskt gör den bästa, med högst köttmängd och minst tillsatser), och ingenting hindrar en från att tillsätta flera grönsaker i grytan och krydda lite mer. Vi brukar ha i färsk ingefära som bryter av riktigt gott mot resten av smakerna i grytan. Som bonus är grytan billig, lätt- och snabblagad och passar bra som matlåda samt gillas av barn! Vad väntar ni på?!

Korv stroganoff
8 portioner

3 st lök
1 falukorv ca 500 g
1 pkt champinjoner
2 röda paprikor
2 morötter
1 bit ingefära (stor som ett ägg ungefär)
1 tetra tomatkross
1 tetra passerade tomater
1 msk vetemjöl utblandat i 1 dl kallt vatten
2 dl mjölk (eller matgrädde om man vill)
1 msk socker
1 tsk salt
svartpeppar

Hacka lök, skiva champinjoner och börja steka i rapsolja i botten på en stor gryta. Fortsätt under tiden att skala och skära morötter i halvmånar, tärna paprika och skära falukorv i strimlor. När löken och champinjonerna fräst i några minuter, tillsätt resten av grönsakerna och korven och tillsätt tomatkross, passerade tomater och kryddor. Skala och strimla ingefäran i små tändstickor, tillsätt. Låt grytan puttra ihop i 10 minuter. Servera gärna med råris eller matvete, korngryn eller något lite mustigt tillbehör som fångar upp smakerna.


söndag 5 maj 2013

Hemgjord köttbuljong

Om man köper kött direkt från bonden så kan man ofta få med köttben som man kan koka egen köttbuljong på. Det är faktiskt inte så svårt som det låter, och buljong på 1 kg köttben räcker hemma hos oss i ett år, minst. Med tanke på vad mycket skräp färdig buljong ofta innehåller, i form av tillsatser, smakförstärkare, palmolja och annat otäckt, för att inte tala om att det är väldigt svårt att få tag på ekologisk köttbuljong, så kan det vara värt att göra egen. När det kommer till grönsaksbuljong, som vi använder oftare än köttbuljong, så köper vi faktiskt färdig istället för att göra egen, eftersom vi är förtjusta i Renée Voltaires lantbuljong, men det är förstås inte särskilt svårt att göra egen grönsaksbuljong heller. Eftersom buljongen ska stå och koka länge kan man med fördel sätta på när man ändå ska laga annan mat, och låta den puttra medan man äter middag och städar undan, för att sedan sila. 

Så, till receptet nu: 


Köttbuljong

Till ca 1 kg köttben behövs
ca 1 msk tomatpuré
1-2 morötter i slantar
2 gula lökar hackade
4 klyftor vitlök, hackad
1 purjolök i slantar
1/4 rotselleri i små kuber
1 dl hackad persilja
4 lagerblad 
6 svartpepparkorn
1/2 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Lätt köttbenen i en långpanna, klipp ev. isär dem i mindre bitar med en köttsax och gnugga in dem med tomatpurén. Sätt in i ugnen på ca 200 grader i 30 minuter. Hacka under tiden alla grönsaker i mindre bitar och lägg i en stor kastrull, lägg även i alla kryddor i kastrullen. Lägg i köttbenen i kastrullen när de är färdiga i ugnen, häll på vatten så att det täcker allting och koka upp. Bildas det mycket skum så skumma av och låt sedan buljongen sjuda på låg värme i ungefär 2 timmar. 

Lyft ur benen och släng dem, passera resten av buljongen genom en sil och mosa grönsakerna under tiden så att de ger ifrån sig allt vatten. Eftersom allt kokat så länge så har varken grönsaker eller kryddor så mycket smak kvar i sig, så det är bara att kompostera dem. Tanken är att de har avgett sina smaker till vattnet som man sedan koncentrerar till buljong, så smaka på buljongen och känns den för svag så koka en stund till så att den reducerar ytterligare. 

Häll upp buljongen i en skål och spara i frysen, häll upp i istärningskuber som ni fryser, knäck ut dem nästa dag och häll i nya från skålen i kylen, fortsätt så tills ni har all buljong sparad i kubform i en större plastburk i frysen. Sedan när man behöver en buljong är det bara att ploppa i en kub från frysen och låta den smälta i grytan, soppan, pastasåsen, eller vad det nu är som kräver köttbuljong. Enkelt!



fredag 3 maj 2013

Sparris!!

Äntligen! Nu hittade vi god ekologisk spansk sparris! Mums! När man äter sparris på våren känns det som matens motsvarighet till att blommorna börjar komma upp och knoppar spricker. Det första tecknet på nyskördat odlat kring våra breddgrader. Nu är svensk sparris en mycket ovanlig delikatess och man får oftast hålla tillgodo med tysk eller spansk sparris, men ändå. Tysk vit sparris säljs nu på torgstånd, men de är förstås inte ekologiska, dock kan det vara spännande att testa ändå någon gång.

Vi ångkokar sparrisen i vår ångkokare i ca 12 minuter. Många har nog åtminstone en ånginsats till en större kastrull som man kan använda till att ångkoka, annars kan man koka upp vatten och koka sparrisen bara i några minuter. Smaka så att den är krispig men inte rå. Lägg upp sparrisen på ett fat, hyvla över generöst med parmesan och ringla över lite balsamico och ev. lite flingsalt. Servera omedelbart medan sparrisen är varm! Denna rätt är underbar som tillbehör till annan mat, förrätt eller som en del på en buffé eller ett plockbord, till fredagsmyset eller bara som ett underbart mellanmål för att det är så gott! Man kan förstås även integrera sparris i de flesta rätter - i woken, i omeletten, i pastan eller som tillbehör till kött eller fiskrätter!

Det finns få tillfällen som är fel för sparris om man säger så...

Ett bonustips för er bloggläsare är att veckans ekologiska vara på Coop är fina goda små körsbärstomater från Spanien! Till ett riktigt bra pris, och nu när det är så otroligt ont om färska grönsaker på hyllorna tycker vi att man kan unna sig att köpa grönsaker från Spanien då och då, särskilt om de är goda, mogna och ekologiska. Mums!

onsdag 1 maj 2013

Cannelloni med tomatsås

Laga-mat-med-barn-temat verkar vara populärt så vi fortsätter med ännu en rätt som barnen kan vara med och hjälpa till att laga - fyllda cannelloni. Visst är det roligare att involvera barnen om man kan istället för att ha dem tjutande kring benen i köket eller gnällande i vardagsrummet om att de har tråkigt. Dessutom tenderar de att uppskatta mat som de fått vara med och laga mer! Detta recept fanns i Coops medlemstidning i februari just som ett tips på något som barnen kan vara med och laga.
Cannelloni görs av färska pastaplattor som man kan köpa i affären (titta efter så att det inte finns en massa onödiga tillsatser!), eller göra själv om man känner för det. Man brer på och lägger på olika fyllning på plattorna och rullar ihop till en rulle, som man sedan häller tomatsås och mozzarella över och gräddar i ugnen. Det blir en härlig allt-i-ett-måltid! Man kan naturligtvis variera fyllningar i det oändliga, här ger vi några förslag. Ännu en familjefördel med denna rätt är då förstås att olika familjemedlemmar kan få olika fyllning beroende på smak!

Cannelloni med tomatsås
4 portioner

6 färska pastaplattor, 250 g

1 burk tomatsås (tex Ica
I love eco med basilika) - eller gör egen genom att koka ihop tomatkross, lite tomatpuré och kryddor, t.ex. vitlök, örtkryddor, peppar, eller varför inte lite chili för en kryddigare sås)

2 pkt mozzarella (250 g) eller ha vanlig gratängost om det känns onödigt dyrt/lyxigt med mozzarella

Fyllning: 
ca 150 g bredbar fyllning
t.ex. ricotta, färskost, tapenade eller pesto
1-2 olika ingredienser ytterligare till fyllning, t.ex
1 zucchini hyvlad med osthyvel,
250 g rökt skinka,
1 paket bladspenat/150 g tinad fryst spenat,
250 g hackad stekt svamp,
200 g smakrik hårdost i skivor,
12-18 st grillade paprikastrimlor (gör själv eller köp på burk),
1/2 burk strimlade soltorkade tomater i olja.

Bred den bredbara fyllningen på plattorna, hyvla/smula/lägg på den övriga fyllningen, se bild. Rulla ihop varje platta till en rulle och placera dem tätt i en ugnsform med skarven neråt. Häll över tomatsåsen och fördela mozzarella eller gratängost överst. Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 200 grader, toppa gärna med basilika.
Servera gärna med en god sallad eller åtminstone riven morot eller kålsallad till.

Övrigt: Favorit med barn! Välj glutenfria pastaplattor om du är allergiker, välj pesto och grönsaker eller skinka som fyllning om du är laktosintolerant. Gratinera då med laktosfri ost, eller skippa osten helt enkelt!







söndag 28 april 2013

Omelett-tider!

Nu såhär under våren börjar vi laga omelett då och då och fortsätter med det under sommaren. Det är en perfekt lunch eller middag när man snabbt behöver göra mat utan att ha något förberett, det går snabbt och man kan ta saker man har hemma. Det passar också bra när man har diverse rester som man behöver göra åt, omelett är en riktig resträddare! Men varför inte planera att göra en omelett ända från början och handla en massa godsaker specifikt till den? Har ni förresten insett att omelett passar helt OK även som matlåda, om man tar två skivor bröd eller t.ex. en panini och gör en omelettmacka med extra sallad, tomat och kanske skinka i så blir det ju en lyxig lunchmacka och inte en tråkig uppvärmd omelett.

Hos oss brukar vi som standard ha i stekta skogschampinjoner, paprika och lök, men det händer även att en bit ungersk korv slinker med, och gärna örtkryddor i olika former förstås. Grillad paprika på burk, majs, oliver, överbliven korv, skinka eller potatis, ja varför inte köttbullar om det finns över. Det finns mycket som passar! Vi brukar förresten inte ha mjölk i vår omelett, det är många som tror att det är något slags måste men det är förstås inte sant. Istället vispar vi bara ihop äggen med en gaffel, tillsätter salt, peppar och gärna paprikapulver, och steker i en stor stekpanna med mycket fyllning. Vi använder också glaslocket på stekpannan så att ovansidan av omeletten blir stel, Adrian tycker inte egentligen om ägg och vill därför gärna "kamoflera" äggsmaken så mycket som möjligt. Till omeletten tycker Flora det är obligatoriskt med en skiva gott bröd och vi äter även gärna någon grönsak bredvid, som tomat eller gurksallad eller liknande.
Vad har ni helst i omeletten bloggläsare? Bästa tipsen?


torsdag 25 april 2013

Lyxig pasta med grillade grönsaker

 Till fredagsmiddagen på tu man hand som börjat bli ett stående inslag (vi äter något litet hela familjen med Freja och lägger henne lite extra tidigt eftersom hon är trött efter en lång vecka på förskolan, sedan lagar vi något enkelt och gott tillsammans och äter med ett glas vin - äkta fredagsmys!) testade vi nyligen en pasta med grillade grönsaker. Vi blev så förtjusta när vi gjorde ugnsgrillade grönsaker för ett tag sedan att vi ville testa det även i en pasta. Det blev mycket gott! Vi hittade även säsongens första ekologiska sparris från Spanien som vi bara var tvungna att slå till på, men den var inte riktigt så god än, så man kanske bör vänta några veckor till innan man går loss på sparrisen. Annars kan man variera grönsakerna i denna pasta beroende på säsong.

Lyxig pasta med grillade grönsaker 
4 portioner

4 portioner tagliatelle
1 zuccini
1 aubergine
2 palsternackor
1/2 burk soltorkade tomater i olja
1 knippe sparris (i säsong) alt. annan säsongsgrönsak, t.ex. broccoli under höst/vinter, körsbärstomater under sensommar/höst.
Olivolja
salt, peppar
balsamico
parmesan

Gör grillade grönsaker enligt tidigare recept på plåtar i ugnen Strimla grönsakerna i ganska smala strimlor. Dessa kan göras en tidigare dag och sparas i kylen till denna dag. Gör man dem samma dag så lägg med sparrisen på plåten också, annars stek sparrisen några minuter i en stekpanna, salta och peppra. Strimla soltorkade tomater. Koka tagliatelle och ha på olivolja på pastan. Se tips om hur man kokar en perfekt pasta här. Hetta upp grönsakerna om de inte redan är varma och blanda ner i pastan så att tagliatellen blandar sig med grönsaksstrimlorna och toppa med sparris eller tomater. Hyvla över parmesan och ringla över balsamico.

Tips: för att göra snygga swirliga mönster med balsamico, håll flaskan upp och ner, pressa lätt för att få ett jämt flöde och häll i en tunn stråle med bestämda rörelser man man ritar olika mönster. Häll lite ryckigt för att få smala-tjocka streck om vartannat.

Övrigt: Laktosfritt, vegetariskt, veganskt. Välj glutenfri pasta för glutenfritt, kontrollera balsamico. Våra stora härliga pastatallrikar kommer från Bruka design.

tisdag 23 april 2013

Vårinspiration

Vi fortsätter med serien säsongsinspiration - och listar frukt, grönsaker och annat som är i säsong till våren samt lite tankar kring hur man kan tänka under vårsäsongen. Känner man sig villrådig och oinspirerad i matlagningen en dag kan man klicka och läsa under etiketten säsongsinspiration eller klicka på etiketterna vinter/vår/sommar/höst/jul och se vad vi tycker är lämpliga maträtter just den säsongen!

Vi kategoriserar vårsäsongen som att den varar från ungefär påsk till midsommar. På vissa sätt är detta en av de torftigaste matsäsongerna eftersom den börjar i mars då vinterns grönsaker, frukt och rotfrukter börjar ta slut och man äter mest konserverade och frysta grönsaker. Men på samma sätt som vårsolen är den härligaste solen så är de färska vårgrönsakerna, primörerna de mest underbara, och dessa kommer allt eftersom under våren. Under våren kan man också börja odla - även om man inte tycker sig ha gröna fingrar kan man testa att odla egna örtkryddor och ruccola på balkongen, i fönstret eller i trädgården, dessa kommer upp snabbt och ger en vitaminkick under vårsäsongen. Planera även för hösten genom att odla åtminstone en kruka tomat - det är underbart med egna tomater!!

Allt eftersom vårsäsongen fortskrider ändras menyn från vinterns mat som ofta är saker som går att lagra - t.ex. potatis, kål och morot, samt konserverade, frysta eller torkade råvaror, till färska ingredienser. Det börjar med ägg och kyckling och fortsätter med sparris, ruccola och färsklök, morot i knippe färska rödbetor. Lagom till midsommar kommer sedan färskpotatisen och i juni finns även rabarber och naturligtvis - jordgubbar som gör sin efterlängtade entré. Nu får man lön för återhållsamheten om man lyckats hålla sig från att köpa jordgubbar tidigare när de inte varit i säsong. Testa att plocka självplock av jordgubbar - ni kommer inte att ångra er. Det är fantastiskt vilka söta och goda bär man får, vilket beror mycket på att odlarna kan odla helt andra sorter när transporttålighet inte måste vara första prioritet. Till de högtidliga tillfällena sent i maj och i juni kan man sedan med fördel servera kalv.

Vårmaten i punktform:

  • Sparris!! Vårens stora grej i våra ögon! Sparris kommer tidigt - så snart man ser europeisk sparris som inte ser jätteklen ut i hyllorna kan man börja köpa, både vit och grön sparris och ångkoka, snabbkoka i saltat vatten, grilla i ugn eller på grillen. Servera med lite parmesan och balsamico, eller varför inte parmaskinka. Underbart gott! Men ha sparris i allt under den korta säsongen det finns tillgängligt, i omeletten, i pastan, i woken, i salladen, i soppan, på pizzan osv. osv. Man hinner inte tröttna förrän det är slut, efter midsommar ska man sluta köpa, hur lockande det än ser ut. 
  • Sallad! Framåt juni kan man äntligen njuta av att åter kunna äta en härlig sallad med färska salladsblad, färsk gurka, tidiga tomater och sockerärtor, krispigt och underbart gott, långt ifrån vattniga vintertomater och smaklösa gurkor! Men redan innan dess kan man börja vräka på med ruccola på pastan, pizzan, mm.Vi brukar börja rätt tidigt med ruccola eftersom den importerade från sydeuropa är OK tidigt under våren och man är utsvulten på sallad. 
  • Färska örtkryddor! Njut av att åter använda färska kryddor i matlagningen, strössla basilika eller persilja över maten, gnid in kött och kyckling med rosmarin, tillsätt mynta i såser, efterrätter och theer. 
  • Primörer! Leta i affären eller på torg och marknader efter vårens underbara primörer, som färsklök, primörmorötter, färska rödbetor och broccoli. Ångkoka eller snabbkoka i lättsaltat vatten och servera till maten! Färsk vitlök kan man med fördel ugnsgrilla eller lägga på grillen!
  • Rabarber - kommer ofta så mycket till våren att man inte riktigt vet vad man ska göra med den. Hacka gärna upp rabarbern och frys in så att man har färdigt till en paj vid oväntat besök! Men testa också följande rabarberkräm: hacka rabarber (skala om den är grov) i mindre bitar, lägg i en microfast skål, pudra över lite florsocker och micra samt rör om tills det är en smet. Smaka av med florsocker så att den blir lagom söt och gärna även med kanel eller kardemumma för att balansera smaken. Använd denna kräm i frukostyoghurten eller gröten istället för sylt, eller som tillbehör till glass eller andra efterrätter. Kan med fördel frysas in!
  • Ägg hör ju förstås påsken och våren till, nu börjar hönsen värpa efter vintern och man kan njuta av riktigt färska ägg. Omelett är en enkel och god lunch eller middag och ett bra sätt att göra åt rester i kylen! I princip vad som helst kan slängas med!
  • Fisksäsongen är ju i princip slut till våren, men nu kommer makrill och strömming i maj och juni. Pannstekt eller på grillen passar det kanon!
  • Kött som är lämpligt att äta under våren är kyckling och kalv. Man ska dock inte äta färskt lamm i Sverige till påsk, tvärtemot vad många tror. Lammen som är slaktfärdiga till våren har fötts på hösten och bara stått i ladan hela vintern och ätit hö. Det är inte ett liv som borde uppmuntras. Nej, köp istället ett halvt eller helt lamm på hösten, när de varit ute och ätit gräs hela sommaren och frys in valda delar om ni vill ha lamm till påsk. Det blir lika gott det. 
  • Frukter är det ju fortfarande ganska ont om under vårsäsongen. Päron och äpplen kan lagras länge men annars blir det fryst eller inlagd frukt, eller exotiska frukter som mango, ananas eller physialis. Det är väl mer OK att köpa dessa långväga frukter när det inte finns annan frukt i säsong, men ofta är kvalitén ändå så dålig att man inte borde köpa. Mango till exempel är svårt att få tag på bra i Sverige överhuvudtaget. Nästan alltid smakar den lite småsurt och är trådig. Ananas finns ibland mogen, lukta och titta på ananasens botten (där stjälken suttit), känner du inte en söt mogen doft här så kommer den inte mogna tyvärr! Kiwins säsong tar slut i april. Vinterns citrussäsong tar också så sakta slut under våren, apelsinerna blir alltmer tråkiga tyvärr. Men grapefruktsäsongen varar något längre, fortfarande i april och maj kan man njuta av saftig och god grapefrukt!
  • Färsk frukt som kommer under våren är aprikoser, som också har kort säsong och bör njutas ordentligt, samt förstås jordgubbarna som vi skrev om ovan. Tillåt er att frossa i den färska frukten när den kommer, det tycker vi är belöningen med att hålla sig strikt till säsonger. Vi har jordgubbar i frukostyoghurten, till efterrätt och till fika på helgerna, nästan varje dag äter vi jordgubbar under säsongen! Har vi varit på självplock gör vi dessutom saft, sylt och torkar jordgubbar för framtida bruk. I slutet på juni börjar även körsbär och melon att göra efterlängtad comeback!
  • Efterrätter under våren - till påsk finns fortfarande inga frukter tillgängliga så vi brukar ofta laga choklad eller nougat och syltbaserade efterrätter, se t.ex. det här goda receptet. Passa på att frossa i choklad när det inte finns annat gott färskt att äta! Sedan börjar ju pajsäsongen med rabarbern, och till avslutningar och kalas i juni kan man sedan göra smultron eller jordgubbsgtårta. 

lördag 20 april 2013

Laga mat med barnen: Ugnsgrillad baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås

Nu när det är vår börjar det bli säsong att äta kyckling, kom bara ihåg att välja en kyckling som inte har plågats i onödan och passa gärna på att testa en härligt god och saftig Bosarpkyckling som verkligen ger en helt annan smak och värde för pengarna än vanlig billig kyckling som ofta är vattnig och smaklös. Denna ugnsgrillade kyckling med milda smaker är en favorit bland barn men faller även vuxna i smaken, särskilt om man tar lite extra goda grillade ugnsgrönsaker bredvid. Grilla gärna extra mycket grönsaker så har ni till ännu en maträtt senare, t.ex. en pasta med grillade grönsaker.

Maträtten är lättlagad och lämpar sig väl för samarbete med barnen i matlagningen, de kan krydda kycklingen och linda den med bacon, skölja och dela svampen, samt kärna ur oliverna (med urkärnare är det lätt!). Dessutom är det spännande att tillsammans smaka av såsen och testa att ha i mer av det ena eller det andra tills det blir en bra balans mellan kryddor, sälta, syra och sötma.

Baconlindad kyckling med matkorn, grillade grönsaker och tomatsås
4 port

4 st kycklingdelar
1 paket bacon
matkorn 4 portioner
1 paket tomatkross
(1 dl matlagningsgrädde)
1/2 burk oliver
1 pkt skogschampinjoner
lök, fänkål, paprika, zuccini eller andra favoritgrönsaker

Mät upp mjöl, paprikapulver, salt, peppar och andra kryddor i en fryspåse. Stoppa ner kycklingdelarna en och en, skaka runt till allting täcks av mjölblandningen och lägg i en form med rapsolja i botten. Perfekt för barnen att pyssla med! Linda gärna bacon runt kycklingdelarna innan de hamnar i formen. Skär upp favoritgrönsaker och lägg i en annan oljad ugnsform. Smidigt är att dela skogschampinjoner på hälften, kärna ur svarta oliver och kanske skära upp lök, morot, aubergine eller fänkål. Salta och peppra och ställ in i ugnen ett tag efter kycklingen. Koka matkorn, mathavre, bulgur eller något annat spännande till. När grönsakerna börjat vattna sig, häll av lite av vattnet i en såskastrull, häll även av lite av kyckling/baconsaften i denna och tillsätt 1 burk tomatkross samt gärna lite matlagningsgrädde (1 dl ungefär). Koka upp, red med maizena tills det blir lagom tjock konsistens och smaka av med t.ex. honung, soja och balsamvinäger tills det blir en god sås. Bon apétit!

Övrigt: krydda med vitlök och örter om ni inte vill använda mjöl, uteslut grädden eller använd havregrädde för laktosfri variant.

torsdag 18 april 2013

Upphottad hämtpizza

Inser ni framåt fredag eftermiddag att det inte finns någon mat hemma och att ni inte kommer hinna laga något ? Känns det torftigt med hämtmat igen? Misströsta inte, det går att hotta upp hämtpizzan till en fullvärdig italiensk måltid!

Visst tar vi matbloggare också hämtmat då och då, som exempelvis förra fredagen. Sedan vi flyttade ut på "landet" finns det dock inget vidare urval på hämtmat. Dock finns det faktiskt en helt OK pizzeria och kolgrill i närheten och de gör jättegoda grillade grönsaker på sin kolgrill som de har på sin vegetariska pizza Ortolana. Grillad zuccini, paprika och aubergine är supergott på pizza, däremot brukar vi skippa de billiga oliverna man alltid får på sådana ställen och även den trista inlagda kronärtskockan, till förmån för mer grillade grönsaker. Väl hemma lägger vi själva på urkärnade kalamataoliver och strimlade soltorkade tomater i olja. Ifall vi har prosciutto eller ungersk korv hemma som behöver göras åt kanske det också åker med, men i vanliga fall är detta en perfekt vegetarisk måltid (och man slipper pizzeriornas hemska skinkor och annat!). Sedan in i micron som har grillfunktion (värma pizza i micro är annars inte att rekommendera!) i några minuter. Under tiden slungar vi ruccola i en salladsslunga och tar fram en fin bit parmesan och en osthyvel samt korkar upp ett gott vin, t.ex. Il Tre Fratelli, ett mycket prisvärt och gott italienskt vin, en Chianti (se bilden, *ljudeffekt*: när-lammen-tystnar-tungljud).

Lägg upp pizzaslices på tallrikarna, lägg på en näve ruccola och hyvla rejäla bitar parmesan över. Skåla och njut!! Testa även att äta en bit ruccola med en bit parmesan bara rakt av - smakkombon är underbar!

Slutligen - hur många pizzor beställer ni när ni kör hämtpizza? Vi beställer en enda till två vuxna och lilla Freja som äter en egen slice. Genom att komplettera med några egna ingredienser samt ruccola och parmesan, och kanske en enkel tomatsallad eller kålsallad till drygar man ut pizzan så att man inte behöver äta så mycket. Det sparar ju definitivt både midjemåttet och plånboken. Om man inte slafsar i sig utan sitter och njuter med ett glas vin så kan det hända att man upptäcker att man blivit mätt på mycket mindre än man skulle anat, särskilt om man kanske vill ha lite frukt eller choklad till efterrätt. Testa nästa gång, ni kanske blir förvånade!