ca 5 pers
1 kg laxfilé
1/2 dl grovt salt
1/2 dl råsocker
rökspån, t.ex. alspån
Löksås
5 st Gul lök
100 g dill
4 msk skånsk senap
2 tsk fransk senap, grovkorning
1 msk flytande honung
2 msk vinäger
Tänd grillen och lägg på lökarna med skalet på under lock. Låt ligga på i nästan 2 timmar, ju längre desto godare. Löken ska vara väldigt mjuk och skalet blir helt svart. Blöttlägg under tiden rökspån i vatten och putsa bort allt skinn från laxen. Skär den i portionsbitar och blanda salt och socker på en platt tallrik, rulla fiskbitarna i detta. Låt ligga i rumstemperatur i ca 45 min. Förbered övriga tillbehör, t.ex skrubba färskpotatis, skölj och snoppa av sparris osv. Ta löken från grillen och skopa samman kolen i ena ändan av grillen, lägg på de urkramade men fortfarande fuktiga rökspånen. Torka av socker och salt från laxen och lägg bitarna på grillen indirekt, d.v.s. inte rakt ovanför kolen, och lägg på locket. Rök i ca 15 minuter eller tills laxen är 38 grader i mitten. Under tiden kan man göra färdigt löksåsen, koka färskpotatis och duka upp. Skala löken när den svalnat något och lägg i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa, smaka av med salt och peppar. Värm gärna ett uppläggningsfat till laxen, lägg över bitarna och grilla ev. grönsaker som sparris ovanför kolen i några minuter utan lock. De kan ta lite smak av röken men inte farligt om man inte använder lock. Färdigt!
Övrigt: laktosfritt och glutenfritt, samt fritt från mysko tillsatser om man använder en bra senap. Freja 2 år gillade den grillrökta laxen. "Jättegott" var omdömet från henne!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar