söndag 9 mars 2014

Pulled beef - långkok i ugnen

Pulled beef i gryta, inlagd rödlök, surdegsbröd, saltgurka.
Pulled pork har ju blivit supertrendigt och vi ville också prova på detta till sist, inte minst för att det låter himla smidigt att stoppa in maten i ugnen på morgonen och sedan inte göra något fram tills middagen är färdig. Vi har själva ännu ingen gjutgärnsgryta eller lergryta eftersom vi hittills kört det mesta i tryckkokare, men vad har man grannar till om inte att låna saker av? Vi bestämde oss för att använda nötkött som vi har hemma i frysen, och tog en rejäl bit fin högrev. Det hela var enklare än vi hade tänkt oss och blev jättegott! Receptet är sammanfogat av flera olika recept som vi hittat på nätet samt korrigerat för att vi tyckte det blev lite för starkt för barn samt för salt. Ancho-chilin är en spännande ingrediens, en rökt chili som är ganska stark och som vi skrapade ur kärnorna innan vi hade i grytan. Ursprungligen hade vi i en hel chili, det blev gott men rätt starkt tyckte vi vuxna, alldeles för starkt tyckte Freja, därför har vi justerat till en halv chili i receptet, men ni vet ju med er själva hur ni vill ha det....
Såhär ser det ut när grytan åker in i ugnen

Pulled beef
8 portioner

1 kg högrev
2 pkt bacon
2 lök
4 vitlök
3 msk rapsolja
1 msk spiskummin
2 tsk svartpeppar grovmalen
2 tsk koriander
2 msk soja
2 msk rökig whisky 
1/2 ancho-chilli utan kärnor
4 msk tomatpure
33 cl öl (ljus lager)
1 msk råsocker

Efter 8 timmar ser det ut såhär!
Grovhacka lök, lägg i en rejäl gjutjärnskastrull eller lergryta, ta bort kärnor ur anchochilin och hacka den.Gnid in köttet utan att putsa det med pressad vitlök, rapsolja, spiskummin, svartpeppar, koriander, soja socker och tomatpuré och lägg ner i grytan. Lägg med chilin, häll på öl och whisky, lägg baconskivor överst. Sätt in i ugnen med locket på på ca 125 grader i ca 8 timmar (obs - ej varmluft!). Detta är ju inte så varm ugn så man kan lugnt låta den stå på under dagen medan man är borta, moderna ugnar kommer inte bränna ner huset om det går en säkring eller något. Ös gärna köttet med köttsaften någon gång efter några timmar om ni har möjlighet. Köttet är färdigt när det faller i bitar om man drar i det med en gaffel, då kommer bacon och lök vara helt desintegrerade nästan.
Pulled beef kan också serveras med guacamole i tortillas

Servera på exempelvis gott surdegsbröd med busenkel inlagd rödlök till och ev. andra passande
tillbehör, som exempelvis saltgurka och salladsblad. En annan variant är att servera i tortillas med guacamole. Det går att göra ganska mycket olika saker med riktigt mustigt och lagom starkt kött som faller i bitar, använd fantasin!

3 kommentarer:

  1. Galet gott! Men jag hade en piri piri och det blev inte tillräckligt starkt. Var på ICA Maxi men de hade inte ancho-chili. Piri pirin är ju starkare, men väldigt liten. Hur stor är en ancho-chili?

    /Camilla

    SvaraRadera
  2. Kul! Ancho-chilin är ju rökt så den är lite tillplattad och ser lite torkad ut, men den som vi hade i hälften av ungefär som ett rätt stort ägg, fast platt. Jag tror det kommer mer och mer att folk vill laga sådan här mat så kanske kommer fler affärer ta in ancho-chili som ingår i flera amerikansk-mexikanska rätter.Kolla bild på den här: http://www.kryddlandet.se/products/247-ancho-chili-hel.aspx

    SvaraRadera