Häromdagen hittade vi Bosarpkyckling på rabatt på vårt
lokala Coop och slog förstås till. Det var en riktigt rejäl kyckling på ca 2 kg
så vi bestämde oss för att stycka upp den och göra lite olika saker med olika
delar. Är man inte så bra på att stycka hel kyckling kan man göra livet mycket
enklare för sig med en rejäl köttsax, men egentligen är det inte så svårt om
man bara tittar ungefär vart ben och leder går och försöker skära loss de bitar
man vill ha. Bröstfiléerna är ganska givna och lätta att få bort med filékniv,
sedan skär man förstås bort lårbitarna som man dessutom kan skära till klubba
och övre lår och vingarna samt övre låret. Det som på en vanlig kyckling knappt
är något kött att tala om, som vingarna är på en rejäl Bosarp kött att räkna
med. En enda kycklingklubba mättar lätt ett barn och duger gott som lunchlåda.
Vi bestämde oss för att göra kyckling cordon bleu med
filéerna, kycklingbitar i ugn med lårbitarna och koka soppa på resten. Det blev
med andra ord tre ordentliga middagar på en kyckling! Först ut var en lyxig
kyckling cordon bleu, se receptet nedan. Eftersom Freja är så förtjust i både
fetaost och oliver som gratinerats i ugn hällde vi ner ett paket smulad fetaost
och en burk oliver tillsammans med lite olivolja, örtsalt och peppar i en annan
ugnsform och ställde bredvid filéerna. Hon fick äta fetasmulor och oliver till
kycklingen, medan vi gjorde en fetaostkräm till oss själva, då vi helt enkelt
blandade den smälta fetaosten med lite yoghurt (jättegott!) Vi hade en massa
kokt bulgur hemma redan, som vi värmde upp och blandade ner hackade grönsaker
från uteplatsen och kolonilotten, små tomater, ruccola och sockerärtor.
Kanongott!
Kyckling cordon
bleu med fetaostkräm och bulgursallad
4 portioner
2 stora
Bosarpkycklingfiléer, alt 4 vanliga filéer
2 msk
dijonsenap
2 stora skivor
rökt skinka
4 rejäla
ostskivor av god lagrad ost
salt och peppar
1 äggula
ströbröd
rapsolja
1 paket fetaost
1-2 dl yoghurt
Bulgur 4
portioner
+ Grönsaker att
blanda i bulgur: exempelvis hackad rödlök, hackad tomat, ruccola, sockerärtor,
stekt hackad svamp, bitar av sparris mm. Variera efter säsong!
Kyckling Cordon
Bleu: Skär en djup ficka i kycklingfiléerna, eller två fickor om det är en stor
fet filébit. Vik upp och pensla ordentligt med senap. Lägg i skinka och ost i
fickan, salta och peppra, stäng igen. Lägg filéerna i en ugnsform. Pensla
ovansidan på kycklingfiléerna med äggulan och strö över ströbröd. Spraya/ringla
över rapsoljan så att ströbrödet inte är torrt. Tillaga i mitten av ugnen ca 20
minuter på 220 grader, kontrollera att köttsaften är klar.
Fetaostkräm:
Smula fetaost i en ugnsfast mindre form, örtsalta och peppra samt spraya med
olivolja och lägg in bredvid kycklingen i ca 15 minuter. Rör ner den ugnsvarma
fetaosten i 1-2 dl yoghurt, smaka av så att balansen mellan fetaostsmaken och
yoghurtens syrlighet blir god.
Bulgursallad:
Koka bulgur (eller matvete, quinoa eller något annat gryn). Hacka grönsaker och
lägg i en bunke tillsammans med örtsalt, peppar och olivolja. Blanda ner den
kokta bulguren i bunken, servera ljummen.
Övrigt: barn
kanske föredrar kycklingen med bara skinka och ost utan senap, eller kryddad
med mildare örtkryddor. Innehåller mjölk, men skippa osten och gör en annan sås
och ni har en mjölkfri rätt. Om ni vill göra glutenfri mat, använd ströbröd
utan gluten och gör t.ex. quinoasallad istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar