Letade upp ett bra recept på nätet, se här. Dock använde vi en råsaftscentrifug vi fått av Floras far tidigare för att få ut saften från bären istället för att koka och sila dem. Jättesmidigt recept då man slipper rensa bären, stjälkar kan slängas, bara man sorterar bort ruttna bär och vinbärsblad och sköljer igenom ordentligt. Ett annat tips är förresten att plocka vinbären med blåbärsplockare.
Vi körde med syltsocker men tog lite mindre än receptet, och det blev fin gelé ändå. Med råsaftcentrifugen fick vi ut 14 dl saft och spädde med ca 1 dl vatten. Till detta tillsatte vi 11,5 dl socker vilket var vad som fanns i paketet. Kokade upp, rörde om ordentligt, värmde burkar och hällde upp, på med locket och låt svalna. Färdigt!
Här på bilderna ser ni råsaftcentrifugen in action och den fina röda saften som blir när man centrifugerat bären. I trevliga små burkar blir det en bra gåbortspresent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar