Vi gillar att få en känsla för vart maten kommer ifrån och att kunna ställa frågor om maten, därför tycker vi om att besöka gårdar och självplock/köpa direkt från bonden eller beställa lådor med kött som man åker och hämtar/får levererat. Närproducerat och i säsong!
Via SLU fick jag idag höra talas om ett par som driver en gård i Heby utanför Uppsala, de är gamla SLU:are som startat bondgård och tydligen är det bra djurhantering även om de inte är Krav-märkta. Många små producenter har svårt att nå upp till olika krav som Krav ställer, framförallt är det också dyrt och omständligt att certifieras, så vi brukar inte hålla så hårt på ekologikravet när vi själva har möjlighet att ställa frågor till producenten och se stället med egna ögon. I detta fall ringde Adrian upp dem och frågade lite om produktionen. Vi fick veta att djuren får beta under sommarhalvåret och får ensilage på vintern, så det är ju ekologisk foder då, och de får bara antibiotika och avmaskningsmedel om de verkligen är sjuka/har mask så det lät bra. Det är uppenbarligen småskalig produktion där man värnar om djuren.
Vi tänker beställa en nötköttslåda, eftersom vi fortfarande har en del lamm kvar sedan förra året. En fördel är också att de märker upp köttdelarna ordentligt, annars kan det vara ett problem att man får en bit vacuumförpackat kött som man kan ha svårt att avgöra vad det faktiskt är för styckningsdetalj, vilket gör det svårt att tillaga...
Här är länken för er som är intresserade:
www.savneskola.se
Ju fler kockar desto sämre soppa? Eller en mer intressant soppa och en roligare stund under tillagningen? Denna blogg innehåller främst våra recept som vi vill ha lättillgängliga men ibland även lite om vår matfilosofi och kommentarer på nyheter och forskning om god, nyttig, säsongsanpassad, och gärna ekologisk, närproducerad och klimatsmart mat med hög kvalitet och få tillsatser.
tisdag 25 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kolla även in http://www.kvills.se
SvaraRadera/David
Tack för tipsen! :) Vi har flera andra gårdar här i krokarna som vi planerar att uppsöka och inspektera så småningom! Återkommer med fler tips!
SvaraRadera